След-и

MOST: Конкурс за съвременно българско изкуство

20 номинирани, 5 финалисти, 1 победител

MOST: Конкурс за съвременно българско изкуство


◊ СЪБИТИЕТО

На 10 ноември в пресклуб БТА бе обявено началото на

MOST: конкурс за
съвременно българско изкуство


Стремежът на организаторите е конкурсът да се превърне в ежегодно събитие с традиции, институционална подкрепа и международнопризнати ментори. На оценените от авторитетно международно жури автори ще бъде предложен професионален арт маркетинг, който да работи за правилното им позициониране на българския и на световния арт пазар.

Документи за конкурса се подават онлайн на адрес:
most@modernartgallery-bg.com

Номинациите ще се определят от жури в състав:
Диана Пикасо, Геза фон Хабсбург, сър Питър Блейк, Ирина Мутафчиева, Валери Стефанов, Любен Генов, проф. Свилен Стефанов, Деница Атанасова-Гергова

Инициативата е на Галерията за модерно изкуство в София, в партньорство с новооткритото пространство за изкуство и култура VIVACOM ART HALL.

Партньор на Галерията през настоящата година е и Alpha Bank – генерален спонсор на сезона.


За допълнителна информация:

Албена Чешмеджиева
Communication manager
Museum Gallery of Modern Art
Оборище 10
София 1505
M + 359 879 841 518


◊ ПОВЕЧЕ ЗА КОНКУРСА

На официалната пресконференция бе представена концепцията на конкурса, регламента, сроковете, журито и партньорите.

В събитието взеха участие част от членовете на журито, сред които президентът на Галерията за модерно изкуство Деница Атанасова-Гергова, Ирина Мутафчиева - директор на Националната галерия за чуждестранно изкуство; Валери Стефанов – председател на Съюза на колекционерите в България; Любен Генов - председател на Съюза на българските художници; проф. Свилен Стефанов – зам.-ректор на Националната художествена академия, катедра "Съвременно изкуство’’.

Сред селекционерите са и световнопризнати имена като Диана Пикасо – изкуствовед; Геза фон Хабсбург – изкуствовед и куратор; сър Питър Блейк – британски поп арт художник.

„През изминалите две години Галерията успя да формира пазар на западноевропейско и съвременно американско изкуство в България, утвърди се като място, което следва световните тенденции и развива колекционерската страст, а днес вече заявяваме желанието си да  подпомагаме българските артисти и техните международни изяви. Вярваме, че изкуството не е точна наука, но арт мениджмънтът често играе ключова роля за превръщането на един артист в световен феномен“, сподели президентът на Галерията за модерно изкуство Деница Атанасова-Гергова.

Инициативата е ориентирана изцяло в подкрепа на български автори, за да им предостави нови възможности за творчески изяви и професионална реализация на локално и международно ниво. На оценените от авторитетното международно жури автори ще бъде предложен професионален арт маркетинг, който да работи за правилното им позициониране на българския и на световния арт пазар.

Именно това е, което отличава MOST от всички други конкурси за изкуство досега в България.

„Този конкурс не завършва просто с една награда. Той ще се превърне в отправна точка за много артисти, защото след обявяването на селекцията и финалистите пред тях се откриват много сериозни перспективи. Смятам, че това е, от което българските творци и пазара на съвременно българско изкуство има нужда“, добави Деница Атанасова–Гергова.
Автор:
Организаторите
Публикация:
12.11.2011 г. 15:57
Посетено:
2690
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/13534-most-konkurs-za-savremenno-balgarsko-izkustvo