След-и

Множествеността на човешкото "да" в романа "Да" от Николай Табаков

Представяне на книгата в Русе

Множествеността на човешкото "да" в романа "Да" от Николай Табаков


◊ СЪБИТИЕТО

Проф. д-р Валери Стефанов и проф. д-р Цветан Ракьовски представиха новия роман на Николай Табаков "Да" в Русе


Представянето на „Да” от Николай Табаков започна с прочит на откъс,
избран от актрисата на Русенския драматичен театър „Сава Огнянов” Ралица Константинова.

Преди да започне тълкуването на творбата, проф. д-р Валери Стефанов, чрез оптиката на неговия естетико-философски поглед към света и литературата и/или света в литературата, разясни значението на думата „анахронизъм”. Той каза, че тя не носи само отрицателно значение. Анахронично е например „отиването в друг времеви срез”. Професор Стефанов направи алюзорна връзка между салона на Клуба на дейците на културата в Русе и салоните в миналото, където са чели и възприемали литературните творби. Читателските общности са разпокъсани и салоните са тези, които ги обединяват както в миналото, така и днес. Изтъкнато бе, че също анахроничен е и погледът на Николай Табаков към битието на човека.

Според проф. Валери Стефанов в романа на Николай Табаков се изследва човешкото ДА. Човекът е подозрително същество и обикновено казва НЕ.  Радичковият човек обикаля подозрително около нещата в света, цъка многозначително и е изправен пред избор и пред проклетите въпроси на живота. Безспорен факт е, че сянката на Йордан Радичков наднича из страниците на романа „Да”.

Човек трудно познава призванието си. Много е лесно да сгреши призванието си. Ето защо той е поставен пред множество ситуации от първото ДА, когато се роди, та до смъртта си. Именно в тези съдбовни ситуации човек трябва да отключи потенциала си и ние трябва да му помогнем да го отключи. Човек сам обаче трябва да каже ДА и да осъществи своето призвание. Само на Бога се отговаря с едно ДА. На света и човека се дава различно ДА. Ето защо е налице нюансировка на това ДА и всеки търси своя път към ДА. Проф. Стефанов завърши в неговия характерен стил на обобщаване, като каза, че човешкият живот е обвързан с нюансираното ДА – дали казваме ДА на даден човек, или ДА на някакво предизвикателство.

Професор Цветан Ракьовски започна и завърши своя прочит на романа чрез обсъждане на повествованието посредством синтаксиса и употребата на думите. Според него Николай Табаков си играе с думите в тяхното поставяне в смисловите конструкции и в това отношение се чувства близостта му до стила на Йордан Радичков. След като изясни поетиката на творбата, проф. Ракьовски обсъди смисъла на живота за отделните персонажи. Беше подчертано, че земята в романа „Да” не е земята на Йордан Йовков и Константин Петканов. Патриархалният бит и земята са начала, от които героите излизат, за да осмислят битието си от философска гледна точка. В този смисъл е уместно да се посочи доближаването на наратива в романа до книгата на
Георги Каприев „Хомоспиритуалис”.

След двамата професори авторът на романа Николай Табаков изясни смисъла на тези срещи с четящата публика не само в Русе, но и в цялата страна. Той и неговите приятели проф.
Валери Стефанов и проф. Цветан Ракьовски са водени от благородната амбиция не толкова да популяризират романа „Да”, колкото да стимулират четенето, да провокират различни нюансировки на четенето. Той е уверен, че всеки читател по различен начин ще възприеме персонажите и ще си изгради различен образ за тях, така както по различен начин е възприел героите на Лев Николаевич Толстой.


◊ ЗА АВТОРА

Николай Табаков
 е роден на 13 ноември 1956 г. в село Мандрица, Ивайловградско. Завършил е Софийския университет „Св. Климент Охридски“ – специалност "Българска филология". Собственик е на издателска къща „Анубис”. Автор е на: „Да рисуваш по водата” (1991), „Изгубено поколение” (1994), романа „Пинокио” (2001), сборника с разкази „На всички местоимения” (2004), „Роман S” (2007), „Няма да е все така” (2009), романа „Да” (2011). Автор е и на книжката за деца „Малката принцеса” (1998).


√ Може да поръчате романа на Николай Табаков от книжарница "Книгосвят" -> "Да".
Автор:
Никола Бенин
Публикация:
28.10.2011 г. 12:10
Посетено:
1950
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/13427-mnozhestvenostta-na-choveshkoto-da-v-romana-da-ot-nikolay-tabakov