След-и

Събития, посветени на съвременната българска и румънска култура

Проект "Трансгранична университетска мрежа за интеркултурна комуникация"

Събития, посветени на съвременната българска и румънска култура


На 14 и 15 октомври в Констанца Международно дружество "Елиас Канети" – Русе организира културни събития, посветени на съвременната българска и румънска култура. В тях участваха творци от България и Румъния. Беше представена изложбата „Проекции – река на светлината” на преподаватели и студенти от Великотърновския университет, състоя се литературно четене на откъси от румънския превод на романа на Георги Гроздев „Плячка”, както и концерт на известния румънски баритон Йоан Арделеан.

Особен интерес предизвика инсталацията на Румен Димитров-Попа – два големи скулптурни стола пред входа на Художествената галерия на Констанца, които бяха създадени специално за това събитие и остават дарение за галерията в Констанца. А актьорът, влязъл в Гинес с най-дълга пантомима – 25 часа без прекъсване, Александър Илиев от Театър 199, представи пред румънската публика моноспектакъла „Пиеро”.

Събитията съпътстваха втората работна среща от българо-румънския проект „Трансгранична университетска мрежа за интеркултурна комуникация” по Програмата за трансгранично сътрудничество Румъния-България 2007-2013. Основната цел на проекта е да преодолее психологическите граници и недоверието и да подпомогне създаването на обща идентичност за хората от региона.

Автор: Международно дружество “Елиас Канети”
18.10.2011 г. 21:58
Посетено: 1145
Етикети: българска култура, Румъния, МД Елиас Канети, трансгранични срещи, румънска култура
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/13370-sabitiya-posveteni-na-savremennata-balgarska-i-rumanska-kultura