След-и

Арт Галерия "Париж – Москва" празнува една година от създаването си

Изложба "Митологични вариации"

Арт Галерия "Париж – Москва" празнува една година от създаването си


◊ СЪБИТИЕТО

Богове, феникси, кентаври и фавни гледат от картините на Георги Атанасов в изложбата „Митологични вариации”. По време на откриването авторът обясни, че голотата на фигурите в произведенията му е символ на свободата и истинността. „Нека всеки сам да намери своя смисъл в моите картини”, заяви Атанасов. Той разказа, че част от творбите му са били рисувани с предварителен план и идея. Други пък, като графиката „Митология”, която изобразява сложна плетеница от богове и митични фигури, са били продукт на моментни полети на въображението му. Художникът разкри, че митологията винаги е била част от произведенията му.

Арт галерия „Париж – Москва” умело комбинира митичната тематика на изложбата с малки пластики на същата тема на скулптора Георги Събев.


◊ ОТКРИВАНЕТО

На откриването присъстваха депутатът Антон Кутев, проф. Димитър Йончев, съпругата на френския посланик Мариан Отие, представители на американското посолство, кардиологът д-р Иво Петров, полк. д-р Александър Парашкевов от Военно-медицинска академия, художници, почитатели на изкуството и журналисти. По време на събитието организаторите обявиха, че се навършва една година от създаването на галерията, която се намира точно срещу църквата "Ал. Невски".

Известният цигулар Йосиф Радионов изненада приятно присъстващите с музикални изпълнения.


◊ ЗА АВТОРА

Ху­до­ж­никът Ге­ор­ги Ата­на­сов живее в До­б­рич. Завършва ВТУ „Св. св. Ки­рил и Ме­то­дий” със спе­ци­ал­ност
„Гра­фика”. Дъл­го­го­ди­шен член на Сдру­же­ни­е­то на художни­ци­те и на „Ате­лие 13” – До­б­рич. Атанасов е правил мно­го са­мо­с­то­я­тел­ни из­ло­ж­би, има уча­с­тия в коле­к­ти­в­ни из­ло­ж­би. Организатор е на международни и национални пленери. Освен с графика, той се занимава и с декоративна живопис и акварел.

Автор:
Йорданка Костадинова
Публикация:
16.10.2011 г. 21:47
Посетено:
1619
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/13356-art-galeriya-parizh-moskva-praznuva-edna-godina-ot-sazdavaneto-si