След-и

Мраморният град на болярина Лютица грейна отново с работата на екипа на доц. д-р Бони Петрунова

Учредява се награда „Калоянов кръг“ за опазване на културно-историческо наследство

Мраморният град на болярина Лютица грейна отново с работата на екипа на доц. д-р  Бони Петрунова


◊ СЪБИТИЕТО

Забравена огромна крепост от Средновековието е отново достъпна за хора след прочистване и прокарване на пътеки от екипа на доц. д-р Бони Петрунова край Ивайловград с помощта на ОББ и София Ауто.

Доц. Петрунова представи цялостната дейност на археологическия екип, ръководен от нея, по проект "Мраморния град на болярина Лютица" на специално събитие, което се състоя днес в Заседателната зала на Национален археологически институт с музей при БАН, в присъствието на заместник-министъра на културата
Тодор Чобанов, археолози, историци и представители на медиите.

По време на събитието бяха показани резултатите от работата на екипа по социализацията на проекта, осъществени с подкрепата на ОББ - поставяне на информационни табели, изграждане на пътеки за посетителите, почистване на прилежащите площи. Крепостта Лютица е с голямо историческо значение и нейното облагородяване ще привлече повече туристи, които се гордеят със своето минало.


◊ ПОВЕЧЕ

Доц. д-р Петрунова започва работа на Лютица през 2002 година, когато открива крепостта непристъпна и скрита от гъстата гора. С усърдна работа и професионализъм археологическият екип успява да превърне от забравената крепост, обрасла в треви и храсти, един невероятен и величествен комплекс, който се разгръща на площ от 26 дка и носи духа на славното българско минало. При проучването на една от църквите е открито уникално погребение на седнал епископ с древен кръст в ръце. След последните разкопки през 2006 година крепостта отново запустява и обраства, а пътят към нея се руши. Само хора с джипове можеха да достигнат до нея след големи приключения. По време на работата това лято археолозите направиха и два сондажа, при единия от които излезе златен пръстен, принадлежал на средновековен аристократ.

Председателят на Сдружение „Културни проекти“ Евгени Димитров споделя, че на крепостта Лютица се заражда идеята за експедиция „Преоткрий България“. Тя посещава и разказва в медиите за малко известни, но атрактивни исторически места в България, заслужаващи общественото внимание. „Крепостта Лютица е обект с национална значимост, който трябва да бъде популяризиран сред туристите и да бъде съхранен за нашите деца.“ - допълни Евгени Димитров. Сдружение „Културни проекти“ е организацията, която убеди спонсорите да се включат в проекта за социализацията.


◊ НОВОУЧРЕДЕНА НАГРАДА

По време на събитието доц. д-р Бони Петрунова обяви учредяването на специална награда на Сдружение „Културни проекти“ и Сдружение „Копам БГ“, която ще се връчва ежегодно на физически или юридически лица за принос към проучването и съхраняването на културното наследство в Източните Родопи. Сред учредителите на наградата са историци и археолози - Божидар Димитров, Маргарита Ваклинова, Бони Петрунова, както и Людмил Каравасилев, мениджър „Връзки с обществеността и спонсорство“ на ОББ, и Евгени Димитров, председател на Сдружение „Културни проекти“. „Копам БГ“ е сдружение с нестопанска цел за археологически проучвания и екологична защита на археологични паметници и с учредяването на тази награда се надява да подпомогне запазването на историческите останки. Наградените с „Калоянов кръг“ ще носят копие на златния пръстен, открит при разкопките на Лютица.


◊ ЗА МРАМОРНИЯ ГРАД НА БОЛЯРИНА ЛЮТИЦА

Крепостта се намира в Източните Родопи на 6 км югозападно от Ивайловград. Великолепно съхранена, тя доминира над околния терен и при ясно време оттам се открива гледка към Димотика и Одрин. В заградената от крепостните стени площ от 26 дка се е помещавал цял град, който при нужда е можел да скрие от нашественици населението на околните селища. Стените с дължина над 600 метра са в много добро състояние, като на места височината им е запазена до 10 м. Входът на крепостта е само един, фланкиран от две правоъгълни кули. Материалът, от който е изградена крепостта, е мрамор. Ето защо този великолепен паметник става известен като Мраморния град.
Автор: Диана Чобанова
20.09.2011 г. 18:48
Посетено: 1793
Етикети: българска история, културно наследство, археологически разкопки, Източни Родопи, Лютица, крепостта Лютица, болярина Лютица, Мраморен град
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/13181-mramorniyat-grad-na-bolyarina-lyutitsa-greyna-otnovo-s-rabotata-na-ekipa-na-dots-d-r-boni-petrunova