След-и

Великолепен концерт изнесе в Добрич пианистката Тамара Поддубная

В рамките на Международния младежки музикален фестивал-конкурс "Надежди, таланти, майстори"

Великолепен концерт изнесе в Добрич пианистката Тамара Поддубная


В рамките на Фестивалната програма на ХVІ Международен младежки музикален фестивал-конкурс "Надежди, таланти, майстори" – Добрич – Албена, снощи в Огледална зала „Нели Божкова” при голям интерес се състоя юбилейният концерт на Тамара Поддубная (Русия / САЩ) – пиано. Тя е член на международното жури. Тамара Поддубная изпълни В. Моцарт – Фантазия до минор К 475 – Соната Фа мажор К 332, Р. Шуман – Цикъл „Арабески”, Ф. Шопен – Полонез оп.26 №1 – Соната си минор оп.58.

Пианистката Тамара Поддубная учи при Борис Лисенко и Ирина Кугучева в Консерваторията „Римски-Корсаков” в Санкт-Петербург, която завършва с отличие през 1976 г. Печелила е множество награди в Русия, Грузия и други страни. Изявявала се като солист и камерен музикант, участва в радио и ТВ предавания, както и на музикалния фестивал „Аркади” (САЩ), фестивала „Скрябин” (Холандия), фестивалите „Бели нощи” и „Международни виртуози на 2000 година” (Санкт-Петербург).

Тамара Поддубная е изнасяла рецитали в редица европейски страни и в САЩ. Води майсторски класове в Холандия, Германия, Италия, Великобритания, Турция, Израел, САЩ, България и Русия. Преподавала е в Музикалния колеж „Римски-Корсаков” и в Руския държавен педагогически университет в Санк-Петербург.

Заедно с Ринеке Смилде основават фестивала „Петър Велики”, предавайки опита си в подготовката на млади таланти в северната част на Холандия. Тя е член на Съюза на концертните дейци на Руската федерация от 2000 година. От 2003 г. Тамара Поддубная е почетен гост-професор по пиано в консерваторията „Принц Клаус” и гост професор в консерваториите в Портланд, щат Мейн (САЩ) и Лонг Айлънд в Ню-Йорк.
Автор:
Ангел Радилов
Публикация:
09.09.2011 г. 13:06
Посетено:
1510
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/13090-velikolepen-kontsert-iznese-v-dobrich-pianistkata-tamara-poddubnaya