След-и

Бардфестът в Ловеч започна втората си декада

Иван Ненков е носителят на Голямата награда на Община Ловеч

Бардфестът в Ловеч започна втората си декада
Иван и Живка Ненкови. Снимката е от албума на Лили Друмева "Бардфест Ловеч 2011"


◊ СЪБИТИЕТО

Най-авторитетният и представителен форум на българските поети с китара - Бардфест Ловеч, започна своето второ десетилетие, връщайки се към първоначалния си фестивален формат. (Ще припомня мимоходом, че 10-то юбилейно издание се проведе през 2010 г. и премина под формата на лауреатски концерт на награждаваните през годините изпълнители; това всъщност бе своеобразен "отчет" пред ловешката общественост както на организаторите, така и на бардовете, получавали през различните години престижните награди на този авторитетен бардовски форум.)

11-ят фестивал възстанови "статуквото" (в добрия смисъл на думата) и - въпреки някои финансови затруднения - протече по познатия от предните издания начин: в два фестивални дни с богата и разнообразна програма, с участието на голям брой изпълнители и вълнуващото тържествено връчване на наградите.

Организатори на проявата са Община Ловеч в лицето на Данча Русева, Леонид Кушев и техните колеги от отдел "Култура" при активното участие на арт директора на обществени начала на фестивала барда Милен Тотев и на усърдните и отдадени на идеята членове на творчески клуб "Висоцки" с председател Добрина Атанасова. (Вероятно пропускам някои от "невидимите" действащи лица, върху чиито усилия се крепи всяко добре организирано събитие.)

И така, Международният бардфест Ловеч 2011 се проведе на 2 и 3 септември 2011 г. под патронажа на г-н Минчо Казанджиев - кмет на Община Ловеч, който и откри официално фестивала в късния следобед на 2 септември в големия салон на ловчанското читалище "Наука".

Както винаги досега, водещи на концертите бяха добре познатите на бардовете актьори от Ловешкия драматичен театър Юлиана Близнакова и Стоян Георгиев, а перфектното озвучаване отново осигури звукорежисьорът Виктор Цанков.   


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ФЕСТИВАЛА

През първия фестивален ден със свои нови и стари, вече познати и обикнати, песни, се представиха Тодор Янкулов и Зорница Попова, Красимир Първанов, Пламен Сивов, Милен Тотев, Славимир Генчев, гостът от Русия Александър Кузнецов (завършен изпълнител с нерв и артистичен апломб, характерни за типичната бардовска руска школа), Христо Граматиков, Явор и Живка Георгиеви и дебютантът Антон Костадинов. (Той е роден през 1985 г. Представи се отлично и бе приет много добре от колегите си и от публиката.) 

Първата фестивална вечер завърши с дългоочаквания концерт на бард групата за нови градски песни "Точка БГ", която само за няколко месеца от създаването си завоюва голяма и заслужена популярност. Групата включва Тодор Янкулов, Зорница Попова, Красимир Първанов и Пламен Сивов. Изпълненията им бяха аплодирани горещо и доставиха огромна естетическа наслада на всички присъстващи.

Въпреки убийствената жега вторият фестивален ден започна на откритата сцена пред читалището с концерт на кънтри и блуграс групата на Лили Друмева "Лили ъф дъ уест", която допълнително разгорещи атмосферата с виртуозните си и много емоционални вокални и инструментални изпълнения.

Важна и много емоционална част от програмата на втория фестивален ден бе представянето на нови компакт дискове с песни и стихосбирки на Геновева Цандева (с характерния й лирично-романтичен и посветен на родния Ловеч дар), Христо Граматиков (ту лиричен, ту иронично-сатиричен, философски оцветен и актуално злободневен в посланията си), Иван Ненков (с неговите изчистени до краен предел художествени поетични текстове), Лили Друмева и Росица Димова, която дебютира на фестивала и като изпълнителка в дует с шуменеца Данчо Йорданов, който пък сюрпризира всички ни с нова 12-струнна китара и песен за Париж. През втория фестивален ден чухме още изпълнения на Бойчо Иванов и Геновева Цандева, Красимир Йорданов, Емил Ангелов, Виктор Макаров, Данчо Йорданов и Росица Димова, Иван Ненков и Живка Митова.

Освен че възвърна първоначалния облик на Бардфест Ловеч, 11-ото издание на проявата напомни и може би надмина най-добрите й години, като по общо мнение на организатори, участници и зрители в много отношения бе най-силният фестивал.

Разбира се, такова сравнение е както условно, така и недостатъчно точно, защото - пак поради финансови затрудения - не взеха участие повече чуждестранни гости. Други години например редовни участници тук са били неотразимите румънски бардове, чието присъствие винаги е повдигало много високо летвата и градуса на настроението. Но пък самостоятелните концерти на "Точка БГ" и "Лили ъф дъ ест" тази година не само обогатиха и разнообразиха фестивалната програма, но и показаха едно друго професионално равнище в бардовското изкуство.

Същевременно включването на младия Антон Костадинов, който все още търси своя индивидуален стил и е доста повлиян от песенното творчество на Владимир Висоцки, показва, че характерното бардовско начало, наблягащо повече на словесния елемент в песента, отколкото на вокалните и инструменталните умения, продължава да има свои последователи и поддръжници.


◊ НАГРАДИТЕ

Наградите на Бардфест Ловеч 2011

Наградата на вестник "Моята вяра" бе за Лили Друмева и нейната група. Новоучредената награда на Творчески клуб "Висоцки" бе присъдена на Славимир Генчев за "утвърждаване на идеите на бардовското изкуство, за значимо творческо присъствие във всички издания на Бардфест Ловеч, за издигане на нивото и популяризирането му, за отразяване в медиите на събития от културния живот на Ловеч"; наградата от салон "Белведере" за най-млад изпълнител получи Антон Костадинов; наградата на "Ротари клуб" бе присъдена на Геновева Цандева; наградата на Съюза на българските писатели за "ярко поетическо присъствие" бе за Красимир Йорданов.

Голямата награда на Община Ловеч бе присъдена на Иван Ненков, който я получи заедно със съпругата си Живка лично от ръцете на кмета Минчо Казанджиев.

В словото си при закриването г-н Казанджиев (както и при откриването впрочем) изрази голямата благодарност на ловчанската общественост за талантливото и благородно въздействащо присъствие на бардовете в Ловеч в началото на септември толкова години наред. Затова с много емоционално оцветени думи той изрази твърда увереност, че фестивалът ще продължи да съществува и сподели своята идея за реципрочно участие и гостуване на изпълнители от България в побратимените с Ловеч градове в Русия.

Очевидно е, че при добро желание добрите традиции могат да продължат в интерес на всички, които милеят за съществуването на българската духовност.
Автор:
Славимир Генчев
Публикация:
05.09.2011 г. 12:48
Посетено:
1779
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/13065-bardfestat-v-lovech-zapochna-vtorata-si-dekada