След-и

Иво Папазов-Ибряма изпълни Амфитеатър Аполония с фънк, джаз и народна музика

Тромпетистът Том Харел импровизира с „Акустична версия“ на Антони Дончев, Христо Йоцов и Димитър Карамфилов

Иво Папазов-Ибряма изпълни Амфитеатър Аполония с фънк, джаз и народна музика
Сн.: Румен Раканов, Агенция БУЛФОТО


Иво Папазов-Ибряма и оркестър „Тракия“ разтърсиха снощи Амфитеатъра в центъра на Созопол с уникална музика, еднакво добре приемана от ценителите на джаз импровизиациите, фънк звученето и автентичния български фолклор. По време четвъртата вечер на Празниците на изкуствата Аполония 2011 Ибряма доказа отново своята световна класа на музикант, кларнетист и творец.

Четвъртият фестивален ден на Аполония 2011 (29 август) ще бъде запомнен и с невероятните импровизации на тромпетиста Том Харел с „Акустична версия“ на Антони Дончев, Христо Йоцов и Димитър Карамфилов на сцената на Джаз клуб ОББ.

Днес в Созопол ще се вихри музиката на аржентинското танго, представена  от Tan Go Go, създадена от контрабасиста Веселин Веселинов Еко и певеца Алекс Линарес, в която участват и младият изпълнител на баян Георги Величков, виртуозният пианист Теодор Петков, и Валентин Геров. В Джаз клуб ОББ ще музицира един от най-талантливите европейски китаристи Влатко Стефановски и неговото Трио от Македония. Любителите на българското кино ще имат възможност да се запознаят с филма „Лов на дребни хищници“, с режисьор Цветодар Марков.


Иво Папазов, по прякор Ибряма е български кларинетист от семейство на потомствени музиканти (зурнаджии и кларинетисти). Започва да свири още от дете. Първия си оркестър сформира през 1974 година. Става международно известен с виртуозността, с която превръща традиционната местна сватбарска музика в джаз-феномен. След промените в края на 1989 г. Ибряма свири по цял свят, в сътрудничество с най-добрите джазмени на няколко континента. През 2005 г. той спечелва наградата на публиката на престижните награди за World Music на Радио 3 на английската ББС и я посвещава на сънародниците си. През годините Ибряма се превърна в истински посланик на културата на своята страна, а неговите мелодии вдъхновиха и накараха многобройните му почитатели да се посветят на балканската музика.





Автор:
Стоян А. Стоянов, КА PRoWay
Публикация:
31.08.2011 г. 15:53
Етикети:
Акустична версияОББконцертимузикаизкуствофестивалАполония 2011
Том Харел
оркестър Тракия
Иво Папазов Ибряма
Посетено:
2650
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/13044-ivo-papazov-ibryama-izpalni-amfiteatar-apoloniya-s-fank-dzhaz-i-narodna-muzika