След-и

Мит от тъмните сенки на днешната японска култура

За изложбата "Токио, хотелски истории" на Натали Дауст в Русе

Мит от тъмните сенки на днешната японска  култура
Една от дамите от хотел „Алфа” в Токио


Новата частна галерия „Приятели” в стария център на Русе вече година изненадва и радва любителите  на изящните изкуства от дунавската ни столица с интересните си, неординерни изложби. Но последната надмина всички очаквания. Четиримата галеристи: Еслица Попова (художничка от Русе, но живееща на остров Сен Мартен, Карибите), Пламен Йорданов (живописец и уредник в Градската галерия), Християна Стомонякова (изкуствовед) и Таня Попова (балерина и художник-моделиер) поканиха една фотографка от Монреал, Натали Дауст, с експозицията й „Токио, хотелски истории”.

С този дързък проект младата канадка изследва женската сексуалност и разглежда, както твърди самата тя, „гибелта на половите стереотипи”. За целта Натали Дауст, която сега живее и твори в Берлин, прекарва няколко месеца в „Алфа ин”, един от големите „хотели за любов” в центъра на многолюдната японска столица. И въпреки забраната за снимки тук, Натали  Дауст успява да фотографира повечето от работещите там жени, при това на работните им места, обградени от специализирано оборудване и облечени в разкошни тоалети, различаващи се, според дейността им. Така този твърде необичаен проект повежда зрителя отвъд табутата, разкривайки вечното желание на всеки от нас – за бягство от действителността. Сътворен е един имагинерен свят на границата между съня и реалността, мечтата, паметта, половите стереотипи, сексуалността и дори перверзията. Която, разбира се, е естетизирана и не звучи вулгарно и порнографски. При все че японската еротика е твърде различна от западната като дух и естетика.
     
Ето какво казва и самата авторка за проекта си: „Повечето жени, които фотографирах в „Алфа ин”, бяха в доминиращи роли. Аз поисках да покажа една различна гледна точка – доминиращите жени в конфликт с традиционната японска представа за женствеността, поставяща жената по-скоро в ролята на пасивна красавица...”
    
Без съмнение, контекстът и средата са били определящи за авторката. Затова тя е показала, освен аналоговите снимки, и празните хотелски помещения във формат 3 D, за даде възможност на зрителя да се почувства за миг на самото място! Както признава тя, снимките са заснети „без всякакви хитринки” на аналогов филм и са копирани ръчно в тъмна стаичка от нея. Именно тази манипулация на негатива й е помогнала до голяма степен да получи желаните картини и образи, които е видяла и почувствала по време на тези странни фотосесии. И резултатът е твърде интересен – серия от високохудожествени естетски фотографии, представящи ни за първи път част от „тъмните сенки” на днешната японска култура.

Автор:
Огнян Стамболиев
Публикация:
23.08.2011 г. 21:42
Посетено:
1719
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/13015-mit-ot-tamnite-senki-na-dneshnata-yaponska-kultura