След-и

Галерия "Савчеви" гостува с избрани творби в Русе

Председателят на СБХ Любен Генов уважи инициативата

Избрани картини и скулптури от фонда на Галерия „Савчеви” от Оряхово могат да разгледат русенци в централната зала на Русенската художествена галерия. Подбраната колекция обединява над 100 творби на известните художници Деля Чаушева, Василка Монева, Момчил Георгиев, Кирил Батембергски, Елена Панайотова, Сашо Стоицов и др. Характерното за галерия „Савчеви“ е, че собственикът Нейчо Савчев провежда международни пленери по живопис, които са част от културния живот на страната ни. Арт форумът обединява творци от различни градове и се утвърждава като ползотворна среща между художниците, които работят в рамките на един месец в Оряхово.

Сред гостите в Русенската художествена галерия бе и колоритният живописец Любен Генов. На почитателите на абстрактното изкуство той е известен с авангардните си идеи. Любен Генов освен това е новият председател на СБХ и представи гостуващата експозиция в Русе. Галерия „Савчеви“ е с история, каза гостът по време на тържественото откриване на експозицията. Колекцията е формирана през последните 10-15 години, времето през което собственикът организира пленерите. Повече от 150 художници са участвали, като сред тях е имало и участници от САЩ, Аржентина и други страни.

На въпрос на „Форум“ като председател на СБХ как определя съдбата на галериите в страната, той отговори, че Съюзът на българските художници е изправен пред катастрофа. Според Любен Генов от десетилетия състоянието на галериите в страната е критично. Всяка една от тях е общинска собственост, оттук произтичат и проблемите, защото оцеляването им е в ръцете на съответните общини, които трябва да се проявят като стопани и да поемат разходите за ремонт. Има тотално разминаване в управлението на галерията и управлението на Съюза като различни институции. Това, което би могъл СБХ да направи в бъдеще по линия на Министерството на културата, е да се изискват, инициират работни групи, които биха могли да пледират пред държавата за отпускане на бюджети по линия на МК за реновиране на галериите. Факт е, че не смогват да попълват своите фондове от десетилетия. Това е една огромна празнина в културните фондове. Тревожен е фактът, че галериите в страната не могат да попълват културните фондове и да закупуват произведения на изкуството, допълни още Любен Генов. Според него огромен шанс е, че министър на културата е Вежди Рашидов, който би могъл да съдейства за разрешаването на проблемите. Любен Генов посочи като добро предзнаменование предстоящото откриване на музеи на изкуството.

Автор:
Лилия Рачева
Публикация:
25.07.2011 г. 15:43
Посетено:
1743
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/12936-galeriya-savchevi-gostuva-s-izbrani-tvorbi-v-ruse