След-и

Калуди Калудов е "Почетен селянин 2011"

Над 1500 българи, гърци и турци изкачиха Илинденя за „Мистериите на Хухла”

Калуди Калудов е "Почетен селянин 2011"
Иван Бунков и Калуди Калудов със статуетката "Почетен селянин"


„Този цървул ще го разнасям, докато сили ми стискат, по цялата земя!” С тези думи световноизвестният оперен певец Калуди Калудов прие статуетката "Почетен селянин 2011" на родопския връх Свети Илия в съботната нощ на 16 юли. На този мистичен връх, от който погледът се зарейва към Българско, Гръцко и Турско, всяка година в навечерието на Илинден се провеждат „Мистериите на Хухла”. Над тези три земи от 2010 г. се обявява и носителят на званието „Почетен селянин”. Миналото лято първи носител на статуетката с формата на цървул, с дупка на петата, в който се побира земното кълбо, стана Ивайло Балабанов, един от най-големите ни живи поети, роден в малкото родопско село Хухла.

"За „Почетен селянин" не се кандидатства. Специално жури тайно наблюдава и следи кой какъв принос има към нашата и световната култура”, обясни Иван Бунков. Издателят на „Нов живот”, най-тиражния всекидневник в Източните Родопи, е инициатор и организатор на „Мистериите”, които от родова среща (първата през 1983 г.) прераснаха в културен фест, събиращ всяко лято за една вечер родния арт елит в пограничното ивайловградско село Хухла. „Чрез тази награда искаме да „изчистим” всичкия негативизъм от думата „селянин”. Светът е едно глобално село. Повечето велики българи са тръгнали от село, но винаги са се връщали при корените си с продупчени от ходенето по широкия свят цървули”, убеден е големият родолюбец. Негова е идеята за статуетката, а великолепното и осъществяване е дело на кърджалийския скулптор Емил Пенчев.

Над 1 500 българи, гърци и турци изкачиха в юлската съботна вечер връх Свети Илия, наричан от хухленци Илинденя, за да станат част от един от най-грандиозните спектакли, провеждани тази година у нас. В късния следобед първо те чуха „Музика на водата” от Хендел, изпълнена от Александър Колев (пиано), Анелия Сталева (цигулка) и Ивайло Василев (флейта) край светилището-водопад край Арда. След това, кой с кола, кой пеша, поеха по стръмния път към върха. „Културата и нейните почитатели явно кризата не ги лови”, коментираха хората, насядали върху мраморните камъни, на изградения преди 2 години там селски амфитеатър. Не случайно точно тук, на прочутия връх Свети Илия над глобалното село Хухла се провеждат „Мистериите”. Тук от 12-ти век преди Христа е имало голямо тракийско светилище, чиито разкопки са съхранени, тук преди 3 години бе възстановен и доизграден внушителният параклис „Свети Пророк Илия”.

Оттук сега се разнесоха неземните звуци, сътворени от „краля” на акордеона Нешко Нешев и неговия квартет. Българинът, прочул се от Америка до Австралия, свирил на една сцена с Маклафлин, Ал ди Меола, Нона Хендрикс, Дейвид Санбрукс, "Джипси кингс", доказа и в Хухла, че няма по-голям майстор на клавишите от него.  Тук заедно с Нешко „раздаде” душата и сърцето си и виртуозният турски цигулар Недим Налбантоглу, за когото европейските медии писаха, че е "човекът, който дава живот и кара цигулката да говори". Турчинът Недим бе в национална българска носия и с еднаква чувственост и хъс свиреше „Дилмано, Дилберо”, балканска музика и джаз. „Душата си оставиха на върха тези момчета”, не спираха да повтарят с насълзени от радостно вълнение очи гостите.

Бурните им искрени аплодисменти предизвикаха и изпълненията на Калуди Калудов, един от най-големите тенори на нашето време, който, след като получи наградата „Почетен селянин 2011”, извиси красивия си глас в италиански канцонети, както и в дует с приятелката си - полската оперна прима Анна Дитри.

Певческа група от съседното на Хухла село Свирачи изпълни автентични фолклорни песни. След тях на видеостена археологът Ивайло Кънев представи находките от разкопките на средновековния град „Родостица” (калето на Хухла).

И деца, и възрастни не се стърпяха и заиграха на импровизираната сцена с Богдана Петрова. Момичето от Пловдив, което през май миналата година безапелационно спечели „България търси талант”, развълнува за втори път с невероятния си глас международната публика на „Мистериите”. Всички заподскачаха в ритъма на популярните поппарчета.

Но никой не посмя да стори същото върху пламтящата жарава, която нестинарят Михо Атанасов разстла до параклиса. Заедно със сестра си Марче Господинова той се понесе по нагорещените въглени с икона в ръце, като от време на време двамата грабваха и някое от децата от плътно обградилите ги в 5 обръча зрители. След това Михо поведе дълго хоро, на което се хванаха кметът на община Ивайловград Стефан Танев и председателят на общинския съвет Георги Марков, които помогнаха за провеждането на тазгодишните „Мистерии”.

Видео и снимки от културния фест могат да се видят в сайта www.huhla.net, в който ще научите и за историята, археологията, потомците на Хухла или както създателят на сайта Иван Бунков споделя: "С множество гледни точки търпимо и търпеливо ще градим виртуалното ни село, ако искаме никога то да не загине!". Явно този забравен от Бога райски кът все още не е забравен от хората – родолюбци!

Автор: Катя Стайкова
18.07.2011 г. 17:58
Посетено: 2554
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/12908-kaludi-kaludov-e-pocheten-selyanin-2011