След-и

Първият A to JazZ

Страхотна музика + страхотна публика = страхотна атмосфера

Първият A to JazZ
Антони Дончев. Сн. Евгени Димитров, "Булфото"


На 3 юли, в 22 часа, с последните акорди на New York, New York, в изпълнение на Монти Айдем и Брас Асоциация Биг Бенд с диригент Ангел Заберски, дойде и краят на първото издание на фестивала A to JazZ.

Фестивалът, който се проведе от 1 до 3 юли в Докторската градина в София под мотото „Америка на Джаза”, проследи теченията в американския джаз от рождението му до днес, както и показа някои от днешните лица на американската и българската джаз сцена.

Don’t worry, be happy в изпълнение на Биг Бенда на Националното музикално училище „Любомир Пипков” беше песента, която постави началото на фестивала. С ръководители доайенът на родната джаз сцена Емануил Манолов-Бадема и един от най-добрите съвременни български музиканти (не само в джаза) Михаил Йосифов, младите музиканти изпълниха няколко джазови стандарта и направиха заявка за светло музикално бъдеще.

След кратка и, надяваме се, не много отегчителна официална част, младите джазмени подготвиха публиката за музикалното пътуване към пристанището на Ню Орлиънс и раждането на джаза, където ни отведе Retro Blu Dixie, със страхотно изпълнение на When The Saints Go Marching In.

Вокалистката на Retro Blu Dixie Невен Петрова зарадва публиката с ретро романтика и топъл глас и предаде щафетата на чаровниците от Sentimental Swingers, които, заедно с Михаил Йосифов секстет, ни върнаха във времената, когато суингът бил начин на живот.

Храната за душата във втората фестивална вечер беше доставена от тромпетиста Венци Благоев и неговият Мейнстрийм Джазтет, който, със специалното участие на големия Антони Дончев на пианото, изнесе открит урок що е това мейнстрийм в джаза и кои са „виновниците” за него. Триото на Живко Петров JP3  „довърши” публиката с дълбоките, на моменти дори драматични, авторски композиции на Живко от предстоящия втори албум на формацията.

В третата и, за съжаление, последна вечер на A to JazZ, красивите музикални емоции бяха осигурени от квартета на басиста Петър Славов Open Ended. За двамата българи (Асен Дойкин – пиано и Пепи Славов – бас) и двамата американци (Рик ДиМуцио - сакс и Колин Странахан – барабани) от формацията, които свириха авторски пиеси на Асен, Пепи и Рик, участието на фестивала е първият концерт на бандата от създавеното й. Момчетата от Open Ended, които живеят в САЩ, пристигнаха в България единствено и само, за да станат част от A to JazZ. 

Финалът на A to JazZ беше разкошен, благодарение на Монти Айдем, най-добрият интерпретатор на Франк Синатра, и Брас Асоциация Биг Бенд с диригент Ангел Заберски, които „взривиха” Докторската градина като за последно. Вечерта на 3-ти юли в центъра на София звучаха Come Fly With Me, Nice `n` Easy, You Make Me Feel So Young, The Lady Is A Tramp, Fly Me To The Moon, Strangers In The Night, и, разбира се, My Way и New York, New York – eмблематични песни, превърнали Франк Синатра в любимец не само на Америка.

За „подгряването” и „загряването” на гостите на фестивала и в трите фестивални дни се грижиха „Кралете” на винтидж музиката – Митко и Павел от The Smugglers Collective, които са вече доказани специалисти в правенето на партита със суинг, рок и рокабили музика.

В продължение на три дни Докторската градина беше средище на любителите на хубавата музика и в частност на джаза, и, за наша голяма радост, оказа се, че тези хора са доста много – ако имаше шевове, Градината три дни щеше да се пръска по тях. Въпреки невисоките температури и дъждът, който постави под въпрос провеждането на последната фестивална вечер, „гладните” за качествена музикална храна бяха много, а атмосферата в градината – позитивна и топла.

Водещи на фестивала бяха Константин Вълков, програмен директор на Дарик радио, и Петър Димитров, директор на A to JazZ.

Организатори на първото издание на A to JazZ са Фондация A to Z и Фондация Америка за България.

До следващото издание на фестивала A to JazZ вече остават... 362 дни.

Автор:
Елисавета Петрушева
Публикация:
08.07.2011 г. 14:56
Посетено:
1815
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/12861-parviyat-a-to-jazz