След-и

"Денят на Нели" - празник на изкуствата в Кърджали

В любовта и краят става ново начало

"Денят на Нели" - празник на изкуствата в Кърджали


За четвърта поредна година на 14 юни в СОУ „Йордан Йовков” - Кърджали се проведе Празникът на изкуствата „Денят на Нели”. Рожденият ден на рано отпътувалата в по-добрия свят Нели Черкезова отново се превърна в тържество на младите таланти. Нейните стихове, есета и рисунки и тази година вдъхновиха младите творци, ученици от училището, в което тя се учеше, да излеят в слово и багри своите творчески пориви на тема, взета от стих на Нели - „Обичам всичко в мойто детство”.
  
Миналогодишните ученически творби и рисунки на тема „Ако открия ключа към...”, както и непубликувани стихове, есета, размисли, рисунки, писма на Нели Черкезова, бяха издадени от издателството на Трендафил Василев „
Българска книжница” в чудесния сборник „Полет към безкрая”, който беше представен от редактора му Благовеста Касабова. Голямата сила на чистотата в детското творчество ми връщат надеждата, че духовното начало в живота ни не е застрашено от изчезване. Именно защото огромният талант, като този на Нели, може да бъде отворена врата за безграничното творческо поле на младите хора, каза тя.  
  
Издателят и редакторът на сборника са изключително доволни от журираните от тях за тази година ученически творби и най-вече от неподправената, естествена искреност и непринуденост, бликаща от тях. Наградените работи, освен в нов сборник, ще бъдат поместени и във в. „Новият пулс”, обеща Благовеста Касабова.
  
Директорът на училището Недялка Кюпрюджиева обяви носителите на оригиналните награди, подготвени от родителите на Нели Черкезова, а нейният баща д-р Тодор Черкезов им ги връчи с пожелания за нови успехи и вдъхновения. Радвам се, че този училищен празник на изкуствата се превърна в едно тържество на любовта към творчеството, на насърчаването на младите таланти, както и на тяхната изява. А това художествено пресътворяване на детството, не само развива творческите умения, но и допринася за съхраняването и продължаването на най-чистия детски свят, отбеляза той.
 
С тези си убеждения семейство Черкезови за пореден път показаха, че дори и скръбта по любимата рожба може да се превърне в импулс за любов, красота, надежда, за творчески пориви – най-сигурните начини духът да победи материята. Показаха, че частица от недоизпятата песен на тяхната дъщеря Нели ще живее в сърцата на тези, които ще четат нейните стихове и, вдъхновени от нейното творчество, ще рисуват мечтите си със слово и щрих. Че мечтаното от Нели сливане на всичко и всеки в едно, в частицата Вечност е възможно.

Автор:
Лияна Фероли
Публикация:
19.06.2011 г. 16:55
Етикети:
рисункипоезияпразникконкурсКърджали
ученически творби
Нели Черкезова
Посетено:
2056
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/12761-denyat-na-neli-praznik-na-izkustvata-v-kardzhali