След-и

"Дъжд от думи" ознаменува Деня на испанския език

В 78-те центъра на Институт Сервантес се провеждат общо над 500 културни прояви

"Дъжд от думи" ознаменува Деня на испанския език


„Дъжд от думи” се изсипа от всички центрове на Институт Сервантес по света, за да отбележи началото на Деня на испанския език. За третото издание на празника в 78-те центъра на Института се провеждат общо над 500 културни прояви. Испаноезичната общност, наброяваща повече от 500 милиона души в целия свят, и всеки, който обича испанския език и култура, празнуват днес Деня на испанския език.

“Querétaro”
- думата, предложена от актьора Гаел Гарсия Бернал спечели най-много почитатели в онлайн гласуването в страницата на Деня на испанския език. На второ и трето място в класацията за любими думи са “gracias” и “sueño” – думи, предложени съответно от Рафаел (певец) и Луис Рохас Маркос (университетски преподавател).

Централните зони на градовете, където Института Сервантес има свои центрове, тази сутрин се превърнаха в „испански улици” с концерти, театър, дегустация, кръжоци за деца, поетични рецитали и т.н. В Пекин носителят на Нобелова награда за литература
Марио Варгас Льоса лично откри празника, като даде началото на колективен разказ. В Тунис се провежда състезание за правилно поставяне на ударението в испански думи. В Берлин се провежда „поетически разговор със Силвио Родригес”, а в Атина е представена изложба на карикатури.

В София началото на празника даде госпожа Роса Моро де Андрес – директор на Институт Сервантес - София, след което десетки балони полетяха над града. Посланикът на Испания в България н. пр. Рафаел Мендивил Пейдро написа своята любима дума на испански език на витрината на Институт Сервантес - София. Фиестата продължи с латино танци на улицата пред Института, със забавления за най-малките, с испанска игрословица, с курс-демонстрация „Първи стъпки в испанския език”, с училищен театър. В деня на отворените врати в Института може да се види и фото изложбата „Репортажи от миналото: 1908-1940. Испания през погледа на фотографа Луис Рамон Марин”, съживяващ атмосферата в Испания и духът на Европа от първите три-четири десетилетия на 20. век.


Колко далече можеш да стигнеш с испанския език

Празникът на всички, които говорят испански, чества богатството на един език, който се говори от над 500 милиона души в света. Употребата му не се ограничава до 21 държави, в които той е официален език. В Европейския съюз, без да се брои Испания, близо 30 милиона души владеят испански на високо ниво. В Америка, като оставим настрана испаноговорящите страни, само в Бразилия можем да открием 5.5 милиона души, които умеят да водят разговор на испански. По приблизителна оценка на данните от САЩ, където живеят почти 40 милиона испаноговорящи, през 2050 г. това ще бъде първата в света държава по брой на испаноговорящото население. Впечатляваща е статистиката за испанския език в Азия. В страни като Южна Корея и Китай броят на изучаващите езика нараства ежегодно. В Китай те вече са 20 000. От създаването си през 2006 г. Институт Сервантес в Пекин удвоява курсистите си всяка година.


Автор:
Институт Сервантес - София
Публикация:
18.06.2011 г. 22:03
Етикети:
Посетено:
2267
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/12758-dazhd-ot-dumi-oznamenuva-denya-na-ispanskiya-ezik