След-и

По коридорите на страховити превратности

Премиера на новия роман на Донка Петрунова „Очите на сърцето”

По коридорите на страховити превратности
На сн.: Донка Петрунова по време на премиерата


На 16 юни в рамките на проекта „Литературна гостоприемница” в Social Club на Столичната библиотека беше представен новият криминален роман на българската
Агата Кристи (по определенията на критиците) – Донка Петрунова.

Събитието се дирижираше вещо от създателката на този литературен проект поетесата Надежда Захариева. В експозето си тя каза: „Четейки романа, всеки от нас се обръща мислено назад и си дава сметка как за един миг представите ни за щастие могат да се сринат. Всеки от нас би могъл да бъде жертва на престъпна схема и от луксозния си до вчера живот да се катурне от сцената и след низ от превратности да стане клошар.”


Подробен анализ на сюжета и търсените от авторката внушения направи литературният критик Георги Цанков:

„Интересно е да се отбележи, че скоро след появата на всеки нов роман на Донка Петрунова героите „оживяват” буквално на улицата. Това, което тя създава в литературата ни вече 50 години, е образът на нашата действителност, много по-верен и по-интересен от визиите на историците. В романите си тя разкрива не само преходния период, но се връща и назад в десетилетията, разнищвайки причините за това състояние, което достигнахме днес. Писателката анализира хората, явленията и процесите от политическа и социална гледна точка. Книгите й могат да се четат по много различни начини. На пръв поглед в „Очите на сърцето” се срещаме с една имотна измама, която обаче ни отвежда към лошото законодателство, към апатията в обществото спрямо изпадналите в беда... Най-важното за нас в тази книга е израстването на героинята Жана – как от позицията на клошарка тя отваря очите на сърцето си. Въобще най-важната тема в романа е разликата между очите на сигурността и очите на сърцето. През живота си Жана многократно е правила избор (и личностно, и професионално) и във всичко е залагала на сигурността. И ето че в нейния преуспял бит идва сривът – измама, потъване в амнезия, навлизане в света на клошарството... Това е един сложен свят с противоречиви образи, една действителност, която е около нас... Дори и тук, в момента, се развива на гърба на Столичната библиотека – отхвърлените от живота в борба около кофите за смет.

Бих казал, че тази книга е щастливо събитие в нашия литературен живот.”

Прекъсвайки изказванията, премиерата беше озвучена артистично от млади поп изпълнители под ръководството на Аделина Колева.

В заключение Донка Петрунова разкри някои моменти от творческото си „ноу хау”. Тя разказа за генезиса на възникването на сюжета, взет от действителността, през написването на разказ, до израстването му в роман с многопластова фабула; автентичността в нейните книги (вече 20 на брой) се постига не само с въображение, но и преди всичко с личностна идентификация с героите, както и с шанса, който е имала, да бъде допусната през 80-те и 90-те години в Сливенския затвор, в Клиниката за алкохолици, а сега за новия си роман успява безпрепятствено да се движи в средите на клошарите, да диша атмосферата на един прокълнат от обществото свят...

 

Книгата „Очите на сърцето” е издание на издателство „Световит”.

Автор:
Анжела Димчева
Публикация:
17.06.2011 г. 15:01
Посетено:
1745
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/12749-po-koridorite-na-strahoviti-prevratnosti