След-и

Приключи Трети детски кинкурс "Дай, бабо, огънче" в с. Мещица, Общ. Перник

Повече от 300 деца взеха участие в тазгодишния фестивал за традиционен фолклор

Приключи Трети детски кинкурс "Дай, бабо, огънче" в с. Мещица, Общ. Перник


Повече от 300 деца взеха участие в тазгодишния фестивал за традиционен фолклор „Дай, бабо, огънче“.

От сцената прозвучаха песни, танци, приказки, броилки, гатанки… Децата представиха и обичани народни игри. Конкурсът се превърна в истински празник на българския дух и показа, че децата на България с радост поемат огънчето на традицията от своите баби.

Тази година в конкурса се изявиха изпълнители от читалища в общините Перник, Брезник, Радомир, Земен, както и от Бобовдол и София. Записи на свои изпълнения на български народни песни и танци бяха изпратили и възпитаниците на Първо българско неделно училище „Св. Иван Рилски“ от Валенсия, Испания. Най-младите участници бяха едва на по 4-5 години. На сцената се изявиха и бабите на младите таланти, някои от които на преклонна възраст.

Конкурса откри кметът на община Перник Росица Янакиева. Да поздрави участниците дойде и областният управител Иво Петров. „Благодарим ви, че направихте този чудесен празник за жителите на село Мещица“, каза кметът на селото домакин Борис Иванов.

Детският фолклорен конкурс за детски игри “Дай, бабо, огънче” се организира за трети пореден път на 14.05.2011 г. в село Мещица, Община Перник от Народно читалище “П. К. Яворов”, село Мещица и Сдружение “Дай, бабо, огънче”, с подкрепата на Община Перник и кметството в село Мещица.

Автор:
Сдружение “Дай, бабо, огънче”
Публикация:
15.05.2011 г. 21:29
Етикети:
Посетено:
3175
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/12408-priklyuchi-treti-detski-kinkurs-day-babo-oganche-v-s-meshtitsa-obsht-pernik