След-и

Анджела Родел и "Гологан" – реверанс към Иван Вазов

Концерт в Нощта на музеите и галериите

Анджела Родел и "Гологан" – реверанс към Иван Вазов


◊ СЪБИТИЕТО

Група "Гологан", в която участва Анджела Родел, направи концерт в къщата музей "Иван Вазов", по повод  ежегодната Нощ на музеите и галериите, провела се на 14 май в София.

Музикантите изпълниха четири сета, между които млади поети рецитираха свои произведения и творби на Вазов. Събитието се превърна в своеобразно честване на големия поет. "Гологан" изсвири емблематичните си парчета „Traktor song” и „Кавал реге”, както и някои напълно нови композиции. За професионалното озвучаване "Гологан" се довериха на студио Zero Project Studio.


◊ ЗА ГРУПА "ГОЛОГАН"

”Гологан” е група за етно-рок поезия. Основана през 2004 г. от поетите Иван Христов и Петър Чухов. Впоследствие към тях се присъединяват Анджела Родел, докторант по етномузикология в Калифорнийски щатски университет - Лос Анжелис (UCLA), Калифорния, Емануил А. Видински. През 2006 г. Видински напуска групата, а се присъединяват Иван Вълев (бас китара) и Гриша Маникатов (барабани).

Музикантите използват съвременни инструменти – електрическа китара, бас китара, барабани, но и  традиционни като кавал, тамбура, тарамбука, двоянка и др. Целта на смесването между древното и съвременното звучене не е просто да се провокират слушателите като се поставят инструментите в необичайно за тях обкръжение, а да се осъществи един истински контакт между начините на звукоизвличане от различни епохи. Музикантите се опитват да придадат на космополитната рок култура едно специфично локално звучене, като по този начин се стремят да обновят музикалната традиция. Те изхождат от идеята за синтетичния тип творец, който не ограничава себеизявата си само в едно изкуство, а се стреми към цялостно артистично вписване в света.

Студио за звукозапис "Zero Project Studio" от две години се стреми да подкрепя българската музика, като осигурява на изпълнителите всички условия за техния творчески комфорт. През това време спечелихме доверието на много музиканти, с които работим.

Автор:
Христина Бочева
Публикация:
15.05.2011 г. 18:00
Посетено:
2336
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/12406-andzhela-rodel-i-gologan-reverans-kam-ivan-vazov