След-и

Три дни с Весела Фламбурари

Девети литературен салон "Петя Караколева", Кърджали, 12-28 май 2011 г.

Само преди няколко дни бяха обявени носителите на  националната награда „Константин Константинов" за принос в детското книгоиздаване за 2011 година. Победител в раздела за детски автор е Весела Фламбурари. На 12 май тя пристигна в Кърджали, където миналата година й бе връчена Националната награда за детска литература „Петя Караколева”.

Тридневното посещение на Весела Фламбурари е част от деветото издание на литературния салон „Петя Караколева”, който бе открит с пресконференция за младите журналисти на града. Както си му е редът, лауреатът даде нужната информация, младите журналисти на града питаха и записваха, а след това нещата се обърнаха и Весела Фламбурари започна да задава въпроси, а насреща й заваляха… отговори. Отредените минути свършиха, а пресконференцията, в която вече не се знаеше кой пита и кой отговаря, продължаваше.

Организаторите на лит. салона едва успяха да се вмъкнат, за да поканят присъстващите млади журналисти да участват в новосъздадения Клуб PR и да обявят конкурса за есе на тема „Петя живя в нашия град”, който е част от събитията, съпътстващи Националната награда за детска литература „Петя Караколева”.

Весела Фламбурари пожела да прочете едно от стихотворенията, по които тази година ще пишат участниците, защото, както каза тя, е професионална актриса и защото да се чете Петя, е огромна привилегия.
 
Мъжете тука сявга са мъже
със дух на воини – свят и непокорен,
не може нито пушка, ни въже
да им изтръгне българския корен.
 
Жените тука сявга са жени
и раждат челяд жилава и яка,
а в пазвите им кръглите луни
са в бяло пълнолуние от мляко.
 
Небето тука сявга е небе,
по-синьо от криле на сини птици –
то все ще бъде нашето небе
и все ще има слънчеви зеници.
 
Земята тука сявга е земя,
макар че векове е пожарена –
тя все ще бъде нашата земя
и все ще е от нас благословена.


Още същата вечер, за да спази традицията,
Весела Фламбурари влезе в диалог с Петя. „В диалог с Петя” е специфична форма на литературно четене, запазена марка на литературния салон „Петя Караколева. Досега в „Диалог с Петя” са участвали Елица Мавродинова, Роса Соколова, Николай Милчев - лауреат на Националната награда за детска литература „Петя Караколева” за 2009 г., Мая Дългъчева, Камелия Кондова, Лилия Сокуренко – з.х. на Русия, творци от град Кърджали.
 
Срещата започна Иванко Маринов – директор на Регионалната библиотека „Никола Йонков Вапцаров”, който освен друго е завършил и театрална режисура в Санкт Петербург. Актьор и режисьор напълно пренебрегнаха установените монологични рамки на литературното представяне. Разговорът увлече всички присъстващи, превръщайки се в творческа лаборатория.

Предварително подготвеният сценарий се разпадна и творците на Кърджали, пристъпили прага на библиотеката на литературния салон „Петя Караколева”, респектирани от името й и натежали от грижите на ежедневието, разтвориха душите си за празник, който сами сътвориха.

Стиховете на Петя чете сестра й Тамара Караколева.

Тази вечер в музикален диалог с Петя и с всички присъстващи влезе Яна-Ивана Бояджиева, ученичка от 12-и клас на Езиковата гимназия в града. Финалът на вечерта бе четиристишието на Петя от „Хуните нападат призори”:
 
Направи мазки две – така ме Бог прекръсти –
и ето ме със пръсти
направих мазки две по струни, по клавиши
и музика написах.

 
На него Яна-Ивана отговори с ноктюрното на Шопен, писано 2 дни преди смъртта му, споделяйки: „Колкото пъти си спомня за Петя, толкова пъти в съзнанието ми звучи тази музика.”

Следващият ден – 13 май, петък, започна със среща на Весела Фламбурари със студентите от Учителския институт „Любен Каравелов”, който е филиал на Пловдивския университет и тази година чества своята 50-годишнина.

Бе предвидена лекция. Студентите старателно записваха: "Щастливо е онова детство, което може да разчита на сигурността на фантастичното и на фантастичното на реалността..." Лекцията обаче бързо премина в разговор за приказката и куклите в работата на бъдещите педагози, а когато на банката "седнаха" куклите на Фламбурари, направени от цветя, кошнички и какво ли не още, студентите зарязаха тетрадките и извадиха телефоните, за да снимат и съхранят всяка дума и всеки кадър.

Други две срещи останаха незабравими за кърджалийските деца. Младите възпитаници на СОУ "Майстора" за пореден път доказаха, че училището по изкуствата е ковачница за таланти. Те се чувстваха удобно и освободено на сцената, а в антрактите цялата зала пееше.

Училището на шампионите СОУ "Славейков" препълни актовата зала, а тези, за които столовете не стигнаха, насядаха около масата, за да са по-близо до мишката Метличина.

За библиотеките на кърджалийските училища Весела Фрамбурари подари свои книги.

На 14 май в НЧ "Обединение" Весела Фамбурари подари още едно представление на кърджалийските деца. В него веднага се включиха младите литературни таланти на Кърджали, които бяха участвали преди това в ДИАЛОГ С ПЕТЯ. На пианото отново беше Яна-Ивана Бояджиева, за да бъде празникът троен: поезия, кукли, музика.

Градът на Петя изпрати Весела Фламбурари с много цветя, за да я очаква отново на есен, когато ще дойде, но вече като председател на журито на Националния конкурс "Петя Караколева", който ще излъчи новия лауреат на националната награда. И още - като председател на журито на конкурса "Петя живя в нашия град". Тогава тя ще обяви резултатите, за да се включат най-добрите есета в ритуала по връчването на националната награда. Тръгна си с обещанието, че ще дойде с нови кукли и ново представление.

Автор:
Литературен салон „Петя Караколева”
Публикация:
15.05.2011 г. 17:25
Посетено:
1509
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/12405-tri-dni-s-vesela-flamburari