След-и

Близо 800 души посетиха Парк-музей "Владислав Варненчик" в "Нощта на музеите"

14 май 2011 година - Европейска нощ на музеите

Близо 800 души посетиха Парк-музей "Владислав Варненчик" в "Нощта на музеите"


Тази година Парк-музей “Владислав Варненчик” се включи за четвърти пореден път в инициативата по повод Международния ден на музеите.

Изключителен интерес сред посетителите предизвикаха шлемът, мечът и ризницата, с които всеки желаещ можеше да си направи снимка за спомен. Най-смели, разбира се, бяха децата, които мирно и кротко чакаха своя ред, за да проверят колко тежи рицарският меч.

Тъй като за 2011 г. обединяващата музеите тема по целия свят беше „Музей и спомен: Предметите разказват вашата история” в „Парк-музей „Владислав Варненчик” посетителите имаха възможността да видят и няколко непоказвани досега експоната, свързани с историята на институцията:

Подносът, на който е била поставена ножицата за прерязване на трикольорната лента при тържественото откриване на Мавзолея на 04.08.1935; серия от пет  пощенски марки, издадени през 1935 г. във връзка със същото събитие; както и документи на Председателя на Строителния комитет на Мавзолея - полковник
Петър Димков.

Сред новите експонати бяха и два паметни медала, единият от които издаден през 1986 г. по случай 600-та годишнина от коронацията на крал Владислав II Ягело, баща на Владислав Варненчик.

Отворени за посещения бяха всички зали на музея, както и мавзолея на Крал Владислав.

Автор:
Силвия Ламбова
Публикация:
15.05.2011 г. 16:12
Посетено:
1854
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/12404-blizo-800-dushi-posetiha-park-muzey-vladislav-varnenchik-v-noshtta-na-muzeite