След-и

РБ "Н. Й. Вапцаров" – Кърджали отпразнува своя професионален празник

Животът в книгите като светлина на човеците

РБ "Н. Й. Вапцаров" – Кърджали отпразнува своя професионален празник


Библиотекарите от Регионална библиотека „Н. Й. Вапцаров” – Кърджали отпразнуваха своя професионален празник, 11 май, който е и общият църковен празник на Св. св. Кирил и Методий, създателите на славянската писменост. Като ден на буквите той се е чествал за пръв път на 11 май 1851 г. в Пловдив. Изразявал е духовните въжделения на българите за църковна независимост, просвещение и национално въздигане. Оттогава той се превръща в символ на българската жажда за просвета и наука, за национално самоопределение и бързо икономическо и културно възмогване. Защото, както казва Книгата на книгите, всичко е станало чрез Словото: „И всичко стана чрез Него и нищо не е станало без Него” (Йоан 1:1-4). Казва се също, че в Него имаше живот и животът беше светлина на човеците. Тази светлина и до днес не е загаснала и все повече се разгаря като една непрекъсната любов в живота с книги, по думите на един от най-известните библиотекари проф. Тодор Боров.
  
А библиотеките и библиотекарите винаги са имали и ще имат голям дял в поддържането на тази светлина, като я превръщат във все по-голямо капиталовложение в обществото за развитие на интелектуалната мощ на нацията. И като превръщат библиотеките в средища на творческата енергия, на творческия огън, който сплотява и укротява с мъдростта, съхранена между кориците на хилядите книги.
  
По случай своя празник Регионалната библиотека откри своя Обучителния център “Библионет” по програма “Глоб@лни библиотеки - България”, представи библиотечния си уеб сайт - (libkli.com), а също и дългогодишния труд на библиотекарките Иванка Колева, Лиляна Попгеоргиева, Златка Янева и Траяна Гогова от сектор „Краезнание” - биобиблиографията “Кирил Попгеоргиев 1907-1988”. Краеведът проф. Марин Ковачев изтъкна неоспоримите качества на този полезен труд за бъдещите поколения, а днешните представители от фамилията Попгеоргиеви разказаха за неуморната журналистическа, краеведска и родолюбива дейност на своя изтъкнат сродник. Внучката му Даниела Коджаманова пък припомни неговите заръки да се обича родния край всеотдайно и да не се изоставя, когато го застигнат трудни времена. 
 
Другата представена книга в празничната програма бе есеистичният сборник на директора на библиотеката Иванко Маринов “Аналози”. Неговият издател и редактор
Петър Анастасов сподели своя респект от книгата, както и от другите му текстове, които представят и приближават миналите събития по-близо до читателите с една поновому осмислена визия, с един много действен и емоционален ракурс. Затова есеистиката на Иванко Маринов има своята запазена марка, обобщи Петър Анастасов.
 
От името на кмета на Община Кърджали инж. Хасан Азис поздравителен адрес към празнуващите прочете Ширин Сюлейман, директор на Дирекция „Образование, култура, здравеопазване”. В приветствието си кметът изрази своята признателност и благодарност за неуморния и отговорен труд на библиотекарите за опазването и предаването на огромното книжно наследство за бъдещето и им пожела много бодрост и всеотдайност във високохуманната им мисия.
 
Тържеството продължи с много други поздравления, раздаване на автографи и приятелски раздумки на чаша шампанско.

Автор:
Лияна Фероли
Публикация:
12.05.2011 г. 13:53
Посетено:
2086
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/12369-rb-n-y-vaptsarov-kardzhali-otpraznuva-svoya-profesionalen-praznik