След-и

Изложба живопис "Светове" на Христо Христов

Една различна изложба в галерия "Париж-Москва"

От 3 до 15 май Арт Галерия "Париж-Москва" посрещна в своя уютен и одухотворен дом една нова изложба - волна, свободна, непризнаваща граници. Това е изложбата на Христо Христов "Светове", характерна с типичната си образност, пропила новите хоризонти във всяко едно от платната.

Авторът е роден в Плевен през 1961 г., завършва Художествената гимназия в София и Художествената академия със специалност "Илюстрация и оформление на книгата" в класа на проф. Борислав Стоев. От 1988 г. насам Христо Христов работи в областта на живописта, илюстрацията, рисунката и оформлението на печатни издания - книги, корици, календари, каталози, както и телевизионна реклама. Участвал е в редица изложби и пленери в страната и чужбина. Куратор е на две изложби. През 1998 г. негова самостоятелна изложба се осъществява в Българския културен център във Варшава. Две са самостоятелните му изложби през 2010 г. Негови произведения са притежание на частни колекции в България, Гърция, Македония, Румъния, Чехия, Полша, Германия, Англия, САЩ и Тайван.

"Поредица от трептящи платна се оживяват от препускащи във вихрен бяг коне, сами на ярки фонове, отметнали високо глави в напрегнато движение. В случая става дума за въображаеми коне, по-скоро митологични, отколкото реални, надарени подобно на митичния Пегас със способността да карат водата да извира изпод копитата им.", споделя Искра Траянова своите визии за изкуството на Христо Христов. Трайният интерес към конете като творчески мотив е много характерен за неговите произведения. Новите безгранични светове, достигнати от волните конски копита, са извор на вдъхновението в изкуството на автора.

Автор:
Йорданка Костадинова, галерист
Публикация:
11.05.2011 г. 22:45
Посетено:
1528
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/12363-izlozhba-zhivopis-svetove-na-hristo-hristov