След-и

Кръгла маса по проблемите на детската илюстрация

В рамките на XIII Фестивал на детската книга в Сливен

В рамките на тазгодишната програма на XIII Фестивал на детската книга в Сливен, на национална „кръгла маса” с международно участие се състоя дискусия по темата: „Развитие на детската илюстрация и влиянието й върху детското четене”. Тя бе открита от областния  управител Марин Кавръков, който взе участие в работата й, ръководена от директора на библиотеката в Сливен Росица Петрова-Василева.

Свое виждане по проблемите изразиха с доклади и научни съобщения университетски преподаватели, писатели и библиотекари от страната и чужбина: доц.д-р Лъчезар Георгиев и доц. Петър Стефанов от ВТУ, доц.д-р Вихрен Чернокожев (Институт за литература при БАН) и Росица Чернокожева, доц. Нели Иванова (СУ “Климент Охридски”), доц. Регина Далкалъчева (НХА), д-р Радостина Нейкова (НАТФИЗ „Кр. Сарафов”) и др. Отношение по проблема за ролята на детската илюстрация в оформлението и въздействието на книгата за деца изразиха и Дешка Денева (художник и библиотекар в РБ „П. Р. Славейков”, В. Търново,  поетесата П. Александрова и др. В научния форум участва проф. Сузана Барсоти (Италия); утвърдено е включването във форума с доклади на гости от чужбина като д-р Йожеф Керестури и Агнеш Балаж (Унгария), на Мила Васов (Сърбия) и колегите му Душан Джурджев и Саша Лукович-Василевич и др.

На „кръглата маса” бяха обсъдени  въпроси, разкриващи традициите и съвременните тенденции в илюстрацията и орнаментиката на българската детска книга, за функциите на илюстрацията за деца като съавтор, сътворител или заличител на литературния текст, както и влиянието й върху детското четене. Други доклади представиха значението й за по-добрата комуникация на малкия читател с текста, мястото на илюстрацията в урока за възприемане и осмисляне на фолклорно  произведение в началния етап на основната образователна степен и др. Гостите от чужбина  представиха успехите на Методи Петров и Димитър Димитров като илюстратори (Сърбия), спецификата на илюстрациите на Роберто Иноченти и влиянието им върху детската литература (Италия), тенденциите и ценностите в детската илюстрация на унгарското книгоиздаване, погледа на библиотекаря към взаимоотношенията на децата и илюстрациите (Сърбия), реализация на авторските издания за деца в рамките на немскоезичния книжен пазар и др.
             
Гостите на фестивала разгледаха експонираната в зала „Сирак Скитник” изложба с илюстрации на майстора в жанра Ясен Гюзелев.

Автор:
Иванка Денева
Публикация:
10.05.2011 г. 13:03
Етикети:
Посетено:
1774
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/12342-kragla-masa-po-problemite-na-detskata-ilyustratsiya