След-и

Изложба показва шедьоври на Любен Диманов в Дома на художниците в Пловдив

За изложбата „Посоки“

Изложба показва шедьоври на Любен Диманов в Дома на художниците в Пловдив
На сн.: Много пловдивчани дойдоха в Дома на художниците, за да видят шедьоври на Любен Диманов в изложбата „Посоки“, която бе открита на 3 май.


Тук са много от творбите, с които Любен Диманов впечатлява света, и много нови платна – с тези думи изкуствоведката Светла Москова откри изложбата „Посоки“ в Дома на художниците в Пловдив на 3 май вечерта. Уникалната експозиция от 56 произведения представя творческия път на автора в продължение на 17 години – от 1993 до 2010 г., в нея са включени рисунки, графики, колажи, акварели, масло.
   
„Той прослави България с модерността си, но с българска модерност. Макар че е много представян,  много купуван и много познат по света, остава винаги свързан с България“, коментира Светла Москова творчеството на Диманов, който живее в Париж от 1976 година. Тя припомни, че известният творец е „от поколението на пловдивските художници, което направи „Пловдивската пролет“ в изкуството на България“. Диманов е свързан с прочутата Пловдивска група чрез Димитър Киров и Георги Божилов-Слона, с които е бил състудент в Националната художествена академия и често са „раздвижвали темпото“, както сам казва.
   
Любен Диманов обичаше Пловдив и често е идвал тук, спомня си Светла Москова. Според нея в изложбата „Посоки“ пловдивчани ще имат възможност да видят интересни моменти от търсенията и стила на автора, да добият цялостна представа за неговото творчество. Самата сграда на Дома на художниците има много зали и това позволява навсякъде да се експонира нещо различно и да се види под различен ъгъл, добави Москова.
     
Великолепна изложба, коментира художникът Станимир Видев, след като разгледа платната. Той бе сред мнозината пловдивски творци и културни дейци, които дойдоха на откриването на „Посоки“.
   
Пловдивчани могат да разгледат уникалната колекция в продължение на един месец в най-новия артцентър, който се намира до южния вход на тунела. Той бе открит на 15 ноември 2010 г., след като Международен панаир Пловдив ремонтира, реставрира и модернизира рушащата се сграда.

Автор:
К. Янева
Публикация:
04.05.2011 г. 21:53
Посетено:
2372
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/12292-izlozhba-pokazva-shedyovri-na-lyuben-dimanov-v-doma-na-hudozhnitsite-v-plovdiv