След-и

Ямболски багри и шарки в центъра на София

"Градски щрихи" на Мариана Добрева в ч-ще "Николай Хайтов"

Ямболски багри и шарки в центъра на София


◊ СЪБИТИЕТО

На 2 май т.г. в салона на столичното читалище "Николай Хайтов" официално бе открита втората самостоятелна изложба в кариерата й, но първа - на софийска "сцена", на ямболската фотографка Мариана Добрева.

Събитието уважиха десетки нейни близки, приятели и други ценители на фотографското изкуство. Встъпителни слова произнесоха членът на Настоятелството на ч-ще "Н. Хайтов" Славимир Генчев и журналистката Виолета Воева.

Изложбата е под наслов "Градски щрихи" и е посветена на град Ямбол. В нея са включени 25 фотографии, в които присъстват известни и емблематични за Ямбол сгради, изобразени като органична част от градския пейзаж и всекидневието на ямболии.

Авторката е включила и фотографии от маскарадния фестивал "Кукерландия 2011". Привличат вниманието и няколко фотографии от басейна и крайбрежието на красивата Тунджа, която прекосява Ямбол и която, както казва самата Мариана Добрева, "тихичко простира живителната си сила, одухотворявайки всеки миг, запечатан от апарата."

Изложбата обхваща местата, край които ежедневно ямболии преминават, но които те често не успяват да видят истински. А какво остава за софиянци, които никога - или рядко - са посещавали Ямбол!
Чрез тази фотоизложба (която продължава до 8 май) зрителите ще могат да "посетят" прекрасната сграда на Военния клуб, църквата "Св. Георги", Безистена, култовия ресторант "Златният рог", "Мостът на влюбените" и да надникнат в душата на Ямбол.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА АВТОРКАТА

Мариана Добрева е родена на 23 януари 1957 г. Завършила е Техникум по хранително-вкусова промишленост - Ямбол. Омъжена е, има две деца и едно внуче, което също бе сред гостите на събитието.

Участвала е с две снимки в изложба, организирана от сдружение "София с обич за водата“. За изложбата са избрани 40 снимки от 1200 участници, изложени на моста на НДК в рамките на „Булевард на изкуствата и занаятите" през октомври 2010 г. Мариана е отличена с първа награда в категорията „Посланията на водата“ и с наградата на журито. Нейна снимка е отпечатана като отваряща се корица на „Списание 8" за месец декември 2010 г. Репортер е в рубриката на бТВ "Аз, репортерът“, като е получила награда за цялостен принос към рубриката и като най-активен участник.

Автор:
Народно читалище "Николай Хайтов"
Публикация:
03.05.2011 г. 17:09
Етикети:
Посетено:
1311
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/12285-yambolski-bagri-i-sharki-v-tsentara-na-sofiya