След-и

Десет години по-късно с Ансамбъл "Престо"

Юбилеен концерт на Ансамбъл "Престо" в Добрич

Десет години по-късно с Ансамбъл "Престо"


Ансамбъл “Престо” изнесе тази вечер в Огледална зала „Нели Божкова” юбилеен концерт “Десет години по-късно”.

Поводът е десетгодишнината от създаването на формацията. За тези години "Престо" са изнесли повече от 100 концерта, както индивидуално така и съвместно с добрички музикални формации. Това са - Валентина Кателиева – пиaно, Александър Стойчев – цигулка, Севдалин Симеонов – акордеон и Снежина Стойчева – флейта. Съставът предложи на добричката публика “Музика за забавление от някога до днес”, която включваше сюита от средновековни танци, китка от стари ирландски танци, песен от оперетата на Имре Калман „Графиня Марица”, славянски танц от Дворжак, филмова музика, Тангото на Карлос Гардел и др.
Музикантите от „Престо” са инициатори за възраждането на Седмицата на Камерната музика със съдействието на Община Добрич.

През годините музикантите от „Престо” участват и в благотворителни и образователни концерти. Свирили са в Балчик, Каварна, Варна, София.

През 2001 година изпълнителите, свирили в различни камерни формации, създават "Престо" и изнасят първия самостоятелен концерт - "Вечер на салонната музика". Харесват жанровите и джазовите партитури, обичат да експериментират в областта на ансамбловото музициране. Репертоарът на "Престо" включва произведения от различни стилове и епохи от XVII до XXI век. Представят и нови произведения на млади български композитори.

"Вашите концерти винаги зареждат публиката с положителна енергия и са повод за гордост на всеки един добричлия. Благодарим ви за значимия принос в културния живот на родният град, за вълшебната музика с която ни дарявате и приобщавате към прекрасното и духовното. Продължавайте и занапред да ни радвате с вашето вдъхновение, с вашият талант и отдаденост към музикалното изкуство", заяви в поздравителният си адрес към музикантите кметът на Община Добрич Детелина Николова.

Музикантите получиха поздравителни адреси от колегите си от Български камерен оркестър, Методистка църква, от ръководството и колектива на СОУ „Св. Климент Охридски”, приятели и колеги.

Автор:
Ангел Радилов
Публикация:
27.04.2011 г. 23:29
Етикети:
Посетено:
1373
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/12237-deset-godini-po-kasno-s-ansambal-presto