След-и

Този живот е "ДА"!

Премиера на нов роман на Николай Табаков

Този живот е "ДА"!
Николай Табаков дава интервю за българските медии. Сн.: Анжела Димчева


На 26 април в СУ „Св. Кл. Охридски” се състоя премиерата на новата книга „Да”, чийто автор е Николай Табаков. Рядко на литературно представяне биха могли да се видят толкова известни учени, преподаватели, писатели, актьори, журналисти...

Водещата Милена Лилова (редактор на книгата) предостави думата на проф. Георги Каприев:

„Аз съм герой на този роман... Опитвам се като действащо лице на романа да се оттласна малко и да го погледна отстрани, искам да коментирам защо го харесвам, въпреки моето присъствие в него.

Първо, защото е роман. Позната е тезата, която ще повторя – в българската литература има не малко романи, но в по-голямата си част те психически кореспондират с къси разкази, защото сюжетите им се развиват в къси времеви интервали. В случая не е така. Имаме роман, в който Николай Табаков (по начин, който аз страхотно харесвам) манипулира време, пространство и история. Второ, той не си измисля времената, пространствата и историите. Той ползва, така да се каже, това, което е на терена и вклинява едни особени измерения, които биха могли да бъдат, въпреки че не са станали... Авторът ни разказва една история, започнала най-късно през XIII в., той авторизира неща, които са исторически възможни, но дообогатени. Това е роман, написан с продуктивно въображение, нещо изключително важно!

На трето място е езикът. Николай много обича да играе с езика и да говори за езика. Така е подредил нещата, че, произвеждайки характерните за него исторически, литературно-исторически, културно-исторически и какви ли не други екскурси вътре в романа, иронизирайки сюжета, героите и себе си, Николай удържа езиковата тъкан, която поема всичко това у себе си, без да дразни читателя... Това, което особено ценя въобще в неговото писане, е антиентропийното действие – действие срещу ентропията, хаоса и безредието. Срещу тях може да се действа само чрез творчество, т.е. чрез създаването на ред. А действително креативният ред е редът на доброто, на добротата, на благото. И мисля, че точно това имаме в текста на Николай Табаков. Затваряйки последната страница, поемаме позитивното излъчване на този роман.”

Проф. Иван Маразов представи своя прочит на книгата, ситуирайки сюжета в културно-антропологичен план, а Евелин Тодоров – управител на издателство „Сиела” – каза: „За нас е огромна чест, че Николай Табаков, собственик на едно голямо издателство (в известен смисъл наш конкурент), предостави за издаване романа си при нас”.

Откъс от текста звуча в изпълнение на актьора Ириней Константинов.


В заключение виновникът за тържеството Николай Табаков разкри колебанията за своята автоидентичност, завършвайки: „Детайлите често ни пречат да погледнем този живот внимателно и да се убедим самите, че той е „да”. Защото отрицанието, „не”-то, ни препраща в едно друго състояние, в което никой не би отишъл... Премиерата на книгата е всъщност нейният рожден ден. Това празнуваме. Но българската култура е мълчалива култура, тя не говори за доброто... В това мълчание всичко потъва надолу и отива на бунището. Нека се радваме на нещата, които имат красиви отблясъци.”
Автор:
Анжела Димчева
Публикация:
27.04.2011 г. 11:11
Посетено:
1572
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/12226-tozi-zhivot-e-da