След-и

Дора Бонева – реалистичната мистика

Изложба на Дора Бонева на „Шипка” 6

Дора Бонева – реалистичната мистика


На 31 март 2011 г. Дора Бонева зарадва своите почитатели с юбилейна изложба. Да се насладят на нейното изкуство бяха дошли стотици ценители – депутати, дипломати, бивши министри, художници, писатели.

В експозето си проф. Ивайло Мирчев каза: „Мисля, че ако за една живопис може да се говори, че е поетична (ще ме извини Любо!), но това е живописта на Дора Бонева. И то поетика не на отвлечени, абстрактни видения, а поетика на конкретното, преживяна чрез вълненията на един чувствителен живописец”.

За акцентите в посланията и творческия почерк на художничката говори Теодора Илиева: „Творбите й са обърнати към невидим вътрешен духовен свят... Публиката става част от едно незабравимо изживяване. Изживяване, носещо в себе си култивираната житейска мъдрост за времето и мисията на художника, а именно, да пресъздава по свой начин характерни човешки състояние и послания, които престават да бъдат само по-добре или по-лошо изградена картина, а стават източник на внушения и атмосфера, източник на вътрешна светлина...

Пейзажи, композиции, цветя и портрети поставят зрителя очи в очи с природата, както и с човека, чрез една на пръв поглед реалистична живопис, чиято тънка, прозираща мистична натовареност и експресивност поставят тези реални цветове на границата на нереалното. Под това външно спокойствие внушението е силно и мощно. Така си представям подземните реки, които никога не съм виждала... Изкуството на Дора пресъздава единствено общочовешки черти. Черти, които могат да бъдат разпознати навсякъде по света. Тя сякаш ни казва: Ние повече си приличаме, отколкото се различаваме.”

Иван Гранитски направи дълбочинен анализ на трите направления в живописта на Дора Бонева, обхващайки 5-те десетилетия на нейното присъствие в културните проекции на българското у нас и по света. Критикът представи и току-що излезлия от печат албум „Дора Бонева. Живопис” (Издателство „Захарий Стоянов”) – едно изключително луксозно издание, включващо изображения на най-известните й картини, подробна биография, както и критически оценки за нея от световни автори, които през годините са наблюдавали нейното творчество – Дечко Узунов, Елисавета Багряна, Петър Увалиев, Ален Боске, Кирил Кръстев и много други.

Автор:
Анжела Димчева
Публикация:
01.04.2011 г. 13:04
Етикети:
Посетено:
2412
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/12065-dora-boneva-realistichnata-mistika