След-и

За Националния празник във Варна

ТМПЦ Варна представи програма само с български артисти и български творби

За Националния празник във Варна


В програмата на Театрално-музикален продуцентски център Варна, посветена на Националния празник, на оперната и театрална сцена бяха представени само български артисти и български творби. На 2 март цигуларят Павел Минев, единственият солист-чужденец на Московската филхармония, наричан още българският Паганини и варненският пианист Милен Петров, който живее и твори от 20 години във Франция, изнесоха блестящ концерт, който би правил чест на всяка световна сцена.

В същото време в столичната зала „Филип Кутев” на Съюза на българските композитори публиката аплодира сопраното Даниела Димова и пианистката Жанет Бенун, които в рамките на форума „Нова българска музика” изпълниха за пръв път произведението на Кирил Ламбов за глас и пиано „Псалм 111 и 112”, създадено по тематика от Стария завет.

Отново на 2 март, на сцена Филиал във Варна, актьорите от ДТ „Стоян Бъчваров” представиха, в рамките на своя 90-и творчески сезон, едно от последните си премиерни заглавия – жизнерадостния мюзикъл „Бремен” по Александър Владигеров, постановка на Стоян Радев Ге. К. Преди това, на 1 март, пред препълнената зала на Народно читалище “Петко Р. Славейков” във варненския квартал „Владислав Варненчик”, те се преобразиха във Вазовите „Службогонци” от постановката на Пламен Панев, един от най-търсените спектакли на трупата. Представлението, откупено от районния кмет Добромир Джиков, със съдействието на сдружение “Варненец” и членове на Гражданския районен съвет, бе жест към жителите на варненския квартал по повод Националния празник.

Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
05.03.2011 г. 11:47
Етикети:
Посетено:
1320
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/11820-za-natsionalniya-praznik-vav-varna