След-и

Кирил Димитров издаде "Подарък от спомен"

Русенецът събра най-доброто от журналистическия си бележник

Кирил Димитров издаде "Подарък от спомен"
Кирил Димитров


◊ СЪБИТИЕТО

В Клуба на културните дейци в Русе на 26 януари журналистите Габриела Стефанова и Александър Недков представиха новоизлязлата книга на колегата си Кирил Димитров. „Подарък от спомен“ е заглавието на книжното томче.

Авторът е работил като журналист в някогашния русенски ежедневник „Дунавска правда“, по-късно преименуван на „Утро“. В предговора Александър Недков обстойно представя сборника и
напомня на читателя, че нишата в пресъздаването на натрупаните преживелици е свободна, а самият дебютант се е справил успешно с творческата си задача. Впечатленията, разказите, спомените, преживелиците от бригадирското лято в строителството са пречупени през личната позиция на пишещия.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА КНИГАТА

Кирил Димитров увлекателно разказва за времето, в което е работил и се е срещал с интересни хора от всички области на живота. Не може да се отминат преразказаното и преживяното с русенския талантлив живописец Димитър Хинков, със Серафим Северняк (братовчед на Кирил Димитров), с колегите му от редакцията Цвятко Цветков, Тодор Георгиев, Велико Петров – Диго Дяго и др.

Интересни са срещите му, изплуват мигове, които може би навремето са останали скрити и недоразказани. Кирил Димитров пише очерците си увлекателно, диалозите раздвижват документалното четиво. Авторът успява да въвлече читателя в истории, които са се случили във времето... и да ни накара да станем неволни съучастници.

От журналистическия бележник той отново изважда спомените, случките обаче придобиват вече друг характер, пропити с мъдростта на Кирил Димитров. Не може да се отрече и любовта на автора към родното му място Долна Липница, селище, от което излизат известни литературни творци и културтрегери. Всъщност Кирил Димитров не крие своя сантимент и пристрастие към великотърновския край, и на няколко пъти пред насъбралата се аудитория в КДК в Русе си призна, че това е мястото, което го зарежда с любов.

Автор:
Лилия Рачева
Публикация:
01.02.2011 г. 05:14
Етикети:
Посетено:
1579
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/11591-kiril-dimitrov-izdade-podarak-ot-spomen