След-и

Представиха книга за Васил Левски в Русенската библиотека

В навечeрието на годишнината от гибелта на Апостола

Представиха книга за Васил Левски в Русенската библиотека


На 27 януари, четвъртък, в Русенската библиотека беше представена книгата „Памет за Апостола” на издателство „ИВИС“ - Велико Търново. Инициативата e съвместен проект на Регионална библиотека “Любен Каравелов” и Националния музей “Васил Левски” в гр. Карлово и се организира в навечерието на годишнината от гибелта на Васил Левски, която отбелязваме на 19 февруари, една от най-паметните дати в българската  история.
   
Вечерта откри директорът на библиотеката Румян Ганчев, който каза, че в днешното бездуховно време ние повече от всякога се нуждаем от личности като Апостола и имаме нужда да се връщаме назад към миналото, за да си припомняме по-често неговите непреходни слова.

Авторите, Дора Чаушева, директор на музея „Васил Левски“ в Карлово, и проф. Иван Стоянов, преподавател в катедра „Нова и най-нова история на България“ във Великотърновския университет, представиха книгата и говориха за личността на Апостола – за неговата историческата прозорливост, за моралния коректив в негово лице, за историческата ни съдба като народ и защо все така ни е нужен той, и... защо все така сме далече от неговите завети?

Книгата “Памет за Апостола” е събрала запомнящи са страници с непреходните слова на Апостола, изречени преди близо век и половина, както и многобройни и различни по жанр публикации за него от именитите му съвременници Любен Каравелов, Христо Ботев,
Захарий Стоянов, Иван Вазов, Стоян Заимов, Панайот Хитов, от съвременни автори и изследвачи на живота и дейността му като Николай Генчев, Тончо Жечев, Стоян Джавезов, Марко Семов, Дойно Дойнов, Иван Стоянов и др. Страници, които поставят въпроси и предизвикват размисли.

В края на вечерта Дора Чаушева подари за фонда на библиотеката репродуциран портрет на Васил Левски, няколко екземпляра от представената книгата и два възпоменателни листа за Апостола, издания на музея в Карлово.

Автор:
РБ "Любен Каравелов"
Публикация:
28.01.2011 г. 16:05
Посетено:
2343
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/11575-predstaviha-kniga-za-vasil-levski-v-rusenskata-biblioteka