След-и

Прошка за деца и родители

Детски мюзикъл с послания за малки и големи

Прошка за деца и родители


◊ СЪБИТИЕТО

Отлични впечатления оставиха у деца и възрастни малките актьори, певци и танцьори от детската вокално–театрална формация „Таласъмче” и гост „Студио за модерни танци - Люлин”, които представиха на 13 януари т.г. за осми път на сцената на Младежкия театър "Николай Бинев" в София детския мюзикъл “Денят на прошката”.

Добре овладяна пластика, вдъхновена актьорска игра, вокални умения, сценично поведение и присъствие, цялостно артистично излъчване, което въздейства много емоционално на малките зрители и на техните родители - това е с едно изречение впечатлението, което ще направи на всеки зрител този оригинален и фантастичен спектакъл.

Спонтанните бурни аплодисменти след всяка песен, след всяка сцена и етюд по време на действието най-добре илюстрират въздействието на спектакъла върху онези, за които той е предназначен - децата и техните родители, които има какво да научат един от други.

Мюзикълът е създаден по една оригинална идея на поета Николай Милчев, талантливо развита (до изчерпане на драматургичната ситуация, както се изразяват театралните критици) от творческия екип, който се състои от Тодор Янкулов – режисьор и автор на либретото, Димитър Костанцалиев – композитор и аранжор, Даниела Александрова – хореограф.

Творци, които се "събрахме и решихме да реализираме тази идея в съвременна детска постановка, адаптация на вечната тема за борбата между доброто и злото", споделят те.


ОЩЕ ЗА СПЕКТАКЪЛА

Внушенията и посланията, които отправят създателите на мюзикъла към малки и големи, са многобройни и позитивни. Те са поднесени разбираемо за децата - чрез мелодични, запомнящи се песни, оригинален и динамичен сюжет и завладяваща игра.

“Денят на прошката” предлага нов поглед върху темата за доброто и злото. Таласъмите, които обикновено свързваме със злото и лошотията, са всъщност наши двойници, наши сенки, които са непрекъснато с нас и около нас.

В трактовката на авторите на мюзикъла таласъмите излизат от познатата фолклорна схема. Те не само ни причиняват малки и големи злини, а и препятствия, които трябва да преодоляваме, вместо вечно да се оправдаваме с лошия си късмет, за да постигнем нещата с труд. Това ги прави сладки и желани.

И още: да бъдем активни, да търсим красивото, да следваме мечтите си, да правим добро, да гоним злото - това ни казват таласъмите, които стават видими за хората в Деня на прошката - на Сирни заговезни. Основното послание на спектакъла е заложено в думите на Майка Тереза, по които е създадена и песен от мюзикъла:

"Най-хубавият ден е днешният. 
Най-красивият подарък – прошката.
Най-голямата спънка – страхът. 
Най-краткият път – правилният.
Най-лесното нещо е да се заблудиш.                               
Най-добрата защита – усмивката.
Най-голямата грешка е да паднеш духом.                    
Най-мощната сила – вяра, надежда, любов.
Най-добрите учители – децата.                             
Най-хубавият е днешният. 
Най-опасният човек – лъжецът."

Създателите на този великолепен спектакъл, който трябва да бъде видян от всяко дете и от неговите родители, отправят следното най-важно послание: не само на Сирни заговезни, а всеки Божи ден трябва да прощаваме грешките на другите, както Бог прощава нашите.

Всеки ден трябва да внимаваме какво вършим и говорим, за да не се срамуваме сетне от делата си и да се извиняваме на някого след това.

Защото лицемерието в отношенията между хората са стигнали такъв предел, че децата днес губят реалност за добро и зло, лъжа и истина, любов и омраза.

Накрая малките актьори благодариха... на своите зрители, защото без тях спектакъл не би могло да има.
Това бе още един неочакван урок, който децата винаги ще помнят.

• Следващият спектакъл ще се играе на 19 февруари - точно на Сирни заговезни, Деня на прошката.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА "ТАЛАСЪМЧЕ"

Детска вокално-театрална формация “Таласъмче” е създадена през 1992 г. от композитора и диригента Димитър Костанцалиев, който е и неин художествен ръководител.

В групата участват деца на възраст между 4 и 14 години. Освен с пеене и вокална постановка, децата се занимават със солфеж, актьорско майсторство и модерен балет.

Репертоарът на групата е изключително разнообразен. Тя изпълнява детска забавна музика, църковно-славянски песнопения, класически и народни песни, както и съвременна попмузика.

Голяма част от репертоара се състои от песни, чийто текст и мелодия са вдъхновени или създадени от деца, членове на групата. До този момент формацията има издадени пет албума: “Веско-Барбалеско”, “Морски сънища”, “Таласъми без налъми”, “Тиха нош, свята нощ”, “Най-доброто от "Таласъмче” и два CD албума със заглавие “28 любими песнички за деца от "Таласъмче”, „27 любими песнички от Димитър Костанцалиев” и „Аз пея с нотите”.

Много от песните на групата са включени в сборни албуми на издателства “Театър Пан” и “Бойко Кънев”. ДВТФ “Таласъмче” е участвала в проекти, включени в системата за изучаване на английски език - “Домино” - 1,2,3, на издателство "
Летера".

Формацията има множество театрални постановки. Песен, танц и театър са съчетани в десетте мюзикъла и музикалните спектакли, поставени досега: “Вълшебната песен”, ”Морски сънища”, “Таласъми без налъми”, “Здравей, ваканция”, “Кой вярва в Дядо Коледа”, “Салът”, “Звездите на Венеция”, “В царството на буквите”, “Трите феи и спящата красавица”, „Най-хубавият ден” и "Денят на прошката”, които са играни многократно в София и страната. Техни видеозаписи са излъчвани по националната телевизия и частните телевизионни канали. Някои от песните в тях спечелиха първи награди за композиция на международни фестивали в Италия, Дания и България.

Песни на групата често звучат по Националното радио и частните радиостанции. Многократно групата и отделни нейни солисти са участвали в национални и международни конкурси, откъдето са се завръщали с престижни награди: Турция, Полша, Италия, Македония, Украйна, Беларус и Испания.
 
Участвайки в детските утра, организирани от Съюза на българските композитори в рамките на Нова българска музика, групата популяризира новите български детски песни. Формацията е участвала в “Коледните фестивали” и “Салона на изкуствата”, организирани от НДК от 1994 година досега.
     
Детската вокално-театрална формация “Таласъмче” особено се гордее със своите благотворителни участия, организирани от различни обществени организации и фондации.
Автор:
Славимир Генчев
Публикация:
14.01.2011 г. 12:16
Етикети:
Посетено:
2841
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/11500-proshka-za-detsa-i-roditeli