След-и

Закриване на Годината на Шопен в България

Полският институт и неговите български партньори отбелязаха 200-годишнината на великия полски композитор

На 10 декември 2010 г. в Зала № 6 на Националния дворец на културата в рамките на Новогодишния музикален фестивал и под почетния патронаж на Н. Пр. Посланика на Полша в България г-н Лешек Хенсел се състоя официалното закриване на Годината на Шопен в България, организирано от Полския институт в София.
   
Тържеството протече в две части – след приветствието на Н. Пр. Посланика думата бе дадена на директора на Полския институт в София г-жа Анна Пахла. Тя направи кратък обзор на многобройните прояви, с които Полският институт и неговите български партньори отбелязаха 200-годишнината на великия полски композитор: концерти с творби на Шопен, но не само за пиано, а аранжирани за всички възможни инструменти – стъклена арфа, акордеони, пиано и китара и мн.др.; промоции на книги – в т.ч. „Поглед към Шопен” на видния български музикант Андре Букурещлиев; изложби – плакати, посветени на Шопен от колекциите на Кшищоф Дидо, собственикът на най-голямата колекция плакати в Полша и на известната галерия за плакат в Краков, както и изложбата, включваща селекция от най-добрите български плакати, участвали в обявения от Полския институт в София и Триеналето на сценичния плакат - София конкурс; и малко по-нетрадиционно - сатирични рисунки от Международния конкурс „Усмивката на Шопен”, обявен от Музея на карикатурата във Варшава. Най-важната проява на Полския институт в София, посветена на Годината на Шопен, бе поредният VІ Международен конкурс за млади пианисти Chopin in memoriam, който се проведе в началото на май т.г. във Варна.
   
Последва награждаване на български партньори с най-голям принос в отбелязването на Годината на Шопен в България. Лауреати на барелефа с облика на Шопен, изготвен от Министерството на външните работи на Полша, станаха Людмил Ангелов, изтъкнатият български пианист за цикъла от 6 концерта „Людмил Ангелов свири Шопен”; Даниела Ханджиева - директор на Дирекция „Концерти и фестивали” и на Дирекция „Европейски музикален фестивал” в Cantus Firmus; Анжела Тошева, изтъкнатата българска пианистка, член на Почетния комитет за честването на 200 години от рождението на Шопен в България; проф. Атанас Куртев и Нелли Волкова-Куртева – житейски и творчески тандем, за сътрудничеството по организиране и провеждане на Шопеновия конкурс във Варна, който стана факт за пореден път. Христо Дипчиков, директор на Националното училище по изкуствата „Добри Христов” във Варна, и професионалния му екип, благодарение на които Клавирният конкурс „Chopin in memoriam” във Варна протече спокойно от организационна гледна точка.
   
След връчването на отличията учениците на проф. Атанас Куртев Анастасия Каминская, Ростислав Йовчев,  Андрей Ангелов и Анелия Господинова изпълниха балади на Шопен, а проф. Атанас Куртев – Соната ор. 58 h moll.


Автор:
Полски институт - София
Публикация:
28.12.2010 г. 14:43
Етикети:
Посетено:
1612
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/11448-zakrivane-na-godinata-na-shopen-v-balgariya