След-и

В училищния час на будителя

Будителството като делотворство

В училищния час на будителя


В навечерието на Деня на народните будители в кърджалийското СОУ „Отец Паисий” се проведе открит урок на тема „Човекът в колелото на живота”. В изключително нетрадиционното начинание взеха участие учениците от XII Г клас и представители на културната общественост в областния град. Така са били провеждани училищните уроци, свързани с Деня на народните будители още в началото на миналия век, по думите на преподавателката по литература, водеща урока, Венета Филипова. Тя успя да включи в един пъстър калейдоскоп анализационен диалог между класически образец на литературата („По жицата” на Й. Йовков) и съвременен разказ (”Там някъде” на Любомир Георгиев, присъстващ на урока), диалог между ученици и гости, както и най-различни интерпретации и мнения на вечните теми в литературата и живота. Писателят от Пловдив Любомир Георгиев успокои младите хора, че днешните страдания и неудовлетворения провокират духовното ни израстване, като филтрират душите ни и отстраняват несъщественото, преходното.    
  
Творците и учителите, сподели Филипова, имат особен принос в тази посока. Защото винаги са носили същността на будителството в умовете, сърцата, и в душите си. И са я изявявали чрез изкуството и работата си, като са провокирали хората около тях към осъзнат и смислен живот. И от благоговейното и добродетелното са изграждали път към доброто, истинното и праведното дело.
  
Специалният гост в училищния час на будителя - руският поет и писател
Ефим Кушнер напомни, че днешният будител създава новия свят по неизменните божествени закони с помощта на вярата, надеждата и любовта. И неговата главна задача се състои в това да установи и развие духовното състояние на човека и да създаде основата за възприемането на вечната истина за духа.
  
Оригиналната идея на Венета Филипова за подобно отбелязване Деня на будителите се прие от всички присъстващи с голямо въодушевление и с пожелания подобни часове-празници да се случват по-често. Нейните оригинални учителски усилия в тази посока са били оценени доста отдавна и тя е вписана в аналите на Американския биографичен институт, който предлага сведения за професионалисти от различни области на живота, които бележат успешното развитие на човечеството чрез своите обществени позиции и значими резултати в своята област.

Автор:
Лияна Фероли
Публикация:
31.10.2010 г. 18:26
Посетено:
1591
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/11039-v-uchilishtniya-chas-na-buditelya