След-и

Юбилеен концерт на ангелските гласове в Дряново

Детският радиохор отново в академичен стил

Юбилеен концерт на ангелските гласове в Дряново


В родния град на Маестро Христо Недялков на 21 октомври тази година се състоя концерт на Детския хор при Българското национално радио – хор, който вече 50 години неизменно прославя България и показва по четирите континента на света духовната сила, красота и сърдечност на българските деца под виртуозната ръка на изтъкнатия диригент и композитор, академик Недялков, лауреат на десетки ордени и международни награди, но запазил като най-ценно достояние в душата си уважението на своите съграждани и земляци, които не само са го удостоили със званието „Почетен гражданин на Дряново”, но и винаги с радост  посрещат него и неговия брилянтен хор с ангелски гласове.

Попитах хористката Калина Томова вълнува ли се преди излизането на дряновската сцена, а тя ми отговори, че тук, в родния град на Маестро Недялков, вълненията и отговорността на хористите са най-големи, по-големи дори от тези на концертите в Япония и Америка, защото той много държи на родния си град, още повече сега, когато концертът е посветен на 210-годишнината на ненадминатия майстор Колю Фичето.

И наистина дряновци затова обичат своя именит съгражданин, защото той е изнесъл тук 7-8 концерта – и всичките безплатни – без да вземе нито лев хонорар или някаква друга материална награда – както своя велик възрожденски сродник по майчина линия Никола Фичев и той дава на своя град майсторското си сърце, защото е получил много от него през детството и младостта си.

На тези морални и художествени критерии беше подчинен и концертният репертоар. Хорът започна с тържествения „Химн на Максим Райкович”, посветен на родното училище на диригента. Следваше класическата хорова песен за духовния празник – „Хвалите имя господне” от Добри Христов със солистка Стилияна Япова. Като акцент в своята юбилейна програма Маестро Недялков беше избрал една стара и много обичана българска песен: „Откак се е, мила моя майно льо, зора зазорила” в чудесната обработка на композитора Тодор Попов. Неподражаемите гласове на хористите оживиха из дълбините на историята образа на българската царска конница, бойна слава и достойнство. Това предизвика сълзи в очите, възторг и бурни овации у развълнуваните зрители.

Геният на дряновския творец се изразява в пълния синхрон между природа и духовност, придобита в центъра на България в едно градче с вековечно културно наследство в ареала на Евтимиевата духовна школа на Второто българско царство, сред комплекса от царски дворци и манастири от Великата лавра и недалеч от родния дом на най-големия архитект и строителен гений. Удивителен е начинът, съвършеното педагогическо и диригентско майсторство, с което Маестро акад. Христо Недялков владее умовете и сърчицата на тези нежни и крехки девойчици, увлича ги в трайните християнски и общочовешки ценности и те се отдават на насладата от песента като извор на живот и щастие. То значи доброжелателност и любов към хората, уважение и почит към културата и създаденото от нашите предци и духовни будители – качества, които днес доста от младите хора смятат за ретроградност и отживелица на фона на  масовата меркантилност и увлечение по шоу програми и сериали.

Затова, когато прозвучаха песните, вдъхновени от детството на Маестрото – „Снежинки” със солистка Ани Широва и култовата „Над смълчаните полета пеят весели звънчета”, в салона сякаш че се изля божията благодат на Рождеството и всички се почувстваха пречистени от болки и тегоби. Каква топлота и сърдечност, какви лъчезарни усмивки, какви плавни и отмерени жестове на една ръка, която свещенодейства и благославя, дава откровение и светлина, радва душите и сърцата!

После слушателите и зрителите бяхме пренесени и в други духовни пространства чрез кристално чистите изпълнения на „Камбаната” от Ицхак Грациани със солистка Милена Дунева, „Приспивна песен” от Франц Шуберт със солистка Жана Костова, чрез японската „Песен на Щастието” от композитора Тащуо Такаи със солистка Христина Стоянова. Но сред принцовете и принцесите на западната и и източна класическа музика се нареди и нашата Райна Княгиня в хубавата хорова песен, композирана от маестро Христо Недялков „Шила девойка знаме”. А тържествената „Алелуя” на Коби Ашрат, спечелила първа награда на популярния конкурс на Евровизия, със солистки Милена Дунева и Христина Стоянова, заедно с вечната българска песен „Хубава си, Татковино” от композитора Емануил Манолов, ни доведе до екстаз, обединявайки ни и чрез думите на водещата: „Слава на света! Нека всички да пеем! Сърцето ни се изпълва с благодарност и тупти с чудесния свят!”

И тогава целият салон стана на крака и запя. И три пъти извиква на бис Маестрото и Хорът на българските ангели. И отново прозвуча трепетната песен „Над смълчаните полета” и „Многая лета” за Града на Уста Колю Фичето и за България.

Накрая, обръщайки се с тихи думи към своите съграждани, с разкъсван от вълнение глас и със сълзи в очите, Маестро акад. Христо Недялков каза: „Ако го нямаше Дряново, нямаше да го има и този хор... Тук аз съм закърмен с любовта към музиката и с любовта към България. Затова аз се връщам тук винаги да взема нови духовни сили и обич, водя и моите хористки на Дряновския манастир и на други свети места да получат вдъхновение и откровение”.

И наистина – 50 години неизменен труд, без нито за един ден да е напускал своите възпитанички, и неизменно до него е била неговата съпруга и първа помощничка, педагожка и грижлива майка за децата Добринка Недялкова, а през някои периоди и неговият син – младият диригент Стефан Недялков – 50 години концерти из цялата страна и по четирите континента в най-прочутите центрове на световната музика и култура – Париж, Виена, Лондон, Берлин, Москва, Варшава, Прага, Токио, Ню Йорк, Милано, Осло, Санкт Петербург, Чикаго, Сан Франциско, Хавана, Мексико – и в колко още градове и държави е разнасял славата на българското изкуство Христо Недялков със своя хор – и винаги с мисълта за Дряново, на родния Балкан, за сърцето на България. Затова и юбилейният концерт  в Дряново се превърна във важно национално събитие. Дори само за един ден Градът на Колю Фичето стана музикална столица, защото Хорът на българските ангели е едно от най-хубавите неща, които са създадени и съхранени досега, и които ще пребъдат.

Автор:
Генчо Витанов
Публикация:
29.10.2010 г. 22:26
Посетено:
2160
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/11024-yubileen-kontsert-na-angelskite-glasove-v-dryanovo