След-и

85 години от рождението на Георги Джагаров

"Земя като една човешка длан". Юбилейно честване в Сливен

С юбилейно честване под наслов „Земя като една човешка длан” сливенци почетоха 85-тата годишнина от рождението на поета и драматурга Георги Джагаров.

Проявата, организирана от КДК и община Сливен, е  включена в „културния календар” за отбелязване празника на града – Димитровден. На творческата вечер в Клуба на дейците на културата, водена от Христина Димова, личността му бе представена чрез докосване до неговите възгледи за творчеството, родното място (с. Бяла) и Сливенския край и до някои от стиховете му, добили христоматиен характер. Те бяха рецитирани от актьорите Ивайло Абаджимаринов и Михаил Илийков, пръв носител на наградата „Аскеер” за мъжка роля.

Прозвучаха строфите на „България”, из стихосбирките „Моите песни” (1954 г.), „Лирика” (1956 г.), „В минути на мълчание” (1958 г.) и “Сезони” (1981 г.), както и оценки за ролята на драмата „Прокурорът” и пиесите му в развитието на българската драматургия. Изказалите се подчертаха съвременното конюнктурно отношение към творбите му (заради пребиваването на поета във властта по Живково време) и надежди за обективно съотнасяне на литературната критика към тях и художествените им достойнства. С думи за творчеството му, спомени и впечатления от личността и общуването с Георги Джагаров участваха Петко Петков, Атанас Цонков, Валентина Димитрова и др. Бе откроен и приносът му за организиране в града под Сините скали на националните културни празници „Сливенски огньове”, възродени,  след прекъсване, и в наше време. Децата и братът на поета не присъстваха на тържеството, но бе прочетен поздравителен адрес с думи на благодарност към организаторите от съпругата на твореца Цвета Джагарова – Омила.

Автор:
Иванка Денева
Публикация:
22.10.2010 г. 16:31
Посетено:
1724
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/10973-85-godini-ot-rozhdenieto-na-georgi-dzhagarov