След-и

Симеон Димитров представи своята "Траектория на отчаянието"

Премиера в рамките на Есенните литературни празници в Бургас

Симеон Димитров представи своята "Траектория на отчаянието"


◊ СЪБИТИЕТО

Своята „Траектория на отчаянието” представи Симеон Димитров

Извадих от чекмеджето тези стихове, когато разбрах, че с много хора сме живели различни животи. И когато осъзнах необходимостта новите поколения да знаят за случилото се, защото то не бива да се повтаря.
Така Симеон Димитров оправда 20-годишното закъснение на стихосбирката си „Траектория на отчаянието”.  Премиерата й се състоя в Художествената галерия „Петко Задгорски” и бе част от Есенните литературни празници в Бургас.


◊ ПОВЕЧЕ

Пред няколко десетки ценители на поетичното изкуство, приятели и ученици на Симеон Димитров прозвучаха обвинителните и гневни стихове, разказващи за времето, превърнало се в затвор за цяло едно поколение. Нескрита политическа и антикомунистическа поезия - така поетът Ваньо Вълчев
представи пред публиката „Траектория на отчаянието”. Защо не е публикувана през 1987 г., когато е завършена, е ясно.

Симеон Димитров е поет, режисьор, драматург, педагог. И в целия си многолик талант – бунтар. Определян като дисидент, преследван, уволняван и заплашван, той не позволява да бъде опитомен. Излива обидата и гнева си в поезия, в която Красимир Кацаров - актьорът, представил стихосбирката, намира и прошка.

Обединих стиховете в четири цикъла с различен характер, разказва авторът. Идеята му е да обхване всички герои от мрачното минало – тези, които са слагали прът в колелото на духовното движение, и жертвите, паднали по пътя към своята цел, от които никой досега не е поискал прошка. И себе си, защото „моята поезия не е мой личен свят”.

Мрачна и необичайна стихосбирка е „Траектория на отчаянието”. Сам поетът я определя като книга на насилието, което не бива да се повтаря и през 21. век. Но с горчивина установява, че последните 20 години са изпълнени със същото, с което и предишните 45 години.
Автор:
Комуникационна група Имидж Едвъртайзинг
Публикация:
20.10.2010 г. 11:48
Посетено:
3003
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/10954-simeon-dimitrov-predstavi-svoyata-traektoriya-na-otchayanieto