След-и

Да доплиташ нишките на Камъка

Празникът на изкуствата в кърджалийското село Дъждовница

Да доплиташ нишките на Камъка


Впечатляващо е присъствието на Камъка в Родопите. Този, единственият, носещ само своите си шарки и светлини. Прекрасни са и стиховете, и шевиците, и песните, вдъхновени от него. Те носят именно неговата философия, спокойствието му, тишината и още нещо... Това – неназоваемото. Като позлатата на слънцето върху камъка и водата. Затова и колкото са лъчите, които са я предали, толкова са и нюансите в образите върху него.
  
Камъкът в Родопите, сборният образ на застиналите във форма слънчеви искри, сам по себе си е истинска арт-терапия. А пък когато имащите очи и уши да я продължат, се захванат с тази естествена като дишането човешка дейност, се получава двойна терапия. И за духа, и за тялото.
  
Това направиха и тази година организаторите от Артдвижение „Кръг”, съвместно с Община Кърджали, в ежегодната лятна резиденция за поети и художници „Артхоризонти” в кърджалийското село Дъждовница. И тази година тя приюти творци от различни националности, свързани от идеята за създаване на артпроизведения в предизвикателствата на новата среда, като им осигури работно пространство, средства за храна, нощувки и материали за участниците.
  
Уникалният не само за България, но и за Европа Празник на изкуствата в село Дъждовница, и тази година привлече млади таланти от различни страни, за да изградят своите мостове на приятелството чрез изкуство. В програмата му бяха включени редица прояви, които продължиха цял месец, в т.ч. серия артучилища, национален пленер с творци от цялата страна, късометражно кино и др. По традиция празникът  завърши с популярния местен Фестивал на Терлика. Чрез този на пръв поглед семпличък знак на домашната уютност и задушевност, организаторите напипаха прочутата от древността нишка от кълбото на Ариадна, която става символ на разрешаването на труден въпрос. Като мултикултурния. И то по възможност чрез  най-достъпния от всички, най-динамичния и мобилен символ – терлика. И тъй като той е метафора на онази уютност и задушевност, която не познава границите на социалните, политическите и обществените разслоения, го увековечиха с празник, който обещава да се превърне със своята масовост и увлекателност във всеобщ фестивал на междуетническото сприятеляване в Родопите.
  
В първата година на Празника на терлика организаторите изплетоха триметров терлик, през втората направиха огромна торта с неговата форма, след това издигнаха каменен паметник на това уникално, може би типично само за нас, българите, домашно приспособление, което носи очарованието на най-различните му творчески варианти. А също и послужило на многото млади участници, не само от България, да съизмерват своето артвъображение с това на автентичната местна природа и на уникалните й обитатели. Дори самият кмет на Кърджали инж. Хасан Азис откликна на оригиналната инциатива преди две години, като се включи в конкурса Мис и Мистър Терлик и премина, не без гордост, по подиума на шарената черга на средата на селския мегдан като манекен на терлици. А тази година във всеобщата залисия се включиха и мъжете на селото и изплетоха 249 чифта терлици, с които беше подредена специална инсталация.
 
Поетесата Росица Пиронска, редовна участничка в инициативата, оприличава идеята на това междукултурно и междуетническо сприятеляване с Нишката, която изплита не само терлика, но свързва и човешките души. Която е мост между различните традиции и културни елементи в пъстротата на родопското население, което с любов и загриженост може да изплете своята съдба в доброжелателно сътрудничество. Особено ако има кой по-често да го подтиква чрез подобни тържества да прави това.

Автор:
Лияна Фероли
Публикация:
15.10.2010 г. 22:16
Посетено:
1249
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/10913-da-doplitash-nishkite-na-kamaka