След-и

Фоторазказ превежда през историята на Горна Оряховица

140-годишният град е люлка на големи личности и стопански новости

Фоторазказ превежда през историята на Горна Оряховица
На снимката: Паметникът на Георги Измирлиев


Точно в 12 на обяд в Деня на отворените врати в Историческия музей на Горна Оряховица се откри изложба, посветена на 140-годишнината, откак селището е обявено за град.

Това става през октомври 1870 г. със султански ферман, а за събитието узнаваме от приписка на поп Йонко, записал „да са знай”. Визуален разказ за историята на града предложи на гостите си музеят по повод юбилея.

Първото, което виждат посетилите експозицията, са два фотоса на Горна Оряховица „от птичи поглед” – единият показва селището в годината, когато е станало град, другият е запечатал Горна днес.

Богат и пъстър снимков материал „превежда” през криволиците на историята. Първите рисунки на града прави Феликс Каниц. На тях се вижда от какво е бил впечатлен изследователят, поживял тук през 70-те години на деветнайсети век – Камъка издига снага над градския мегдан, дето селяни продават добитък...

Историческото събитие от 8 ноември 1899-а – откриването на гара Горна Оряховица от княз Фердинанд, е илюстрирано не само със снимка. В музейната зала може да се види подносът, който е използван по време на церемонията. На същата тази гара се изградени първите у нас подлези за пътниците, но това става чак през 1931 г.

Видните горнооряховчани Атанас Буров и Никола Петров също  присъстват в изложбата със своите дела и идеи.

Откриването на паметника на Георги Измирлиев (6 септември 1910 г.) се превръща в осемчасов митинг, запечатан на фотолента, а гордостта на Горна – Захарната фабрика, може да се види и като новопостроена (1912), и като току-що разрушена от голямото земетресение през 1913 г.

Всъщност именно периодът на възстановяване от земетресението е времето, когато Горна Оряховица получава новия си архитектурен облик. Улиците вече са по-широки, вдигат се модерни сгради с европейски вид. Някои от тези здания дават лицето на града и днес, макар и с променено предназначение, като старата поща, банята, данъчното управление (тъкмо в него се помещават музейните експозиции), районното съдилище, халите.

През 1924 г. общината и богати горнооряховчани основават енергийна кооперация. Наричат я „Виделина”, а произведения с дизелови агрегати ток продават на съгражданите си. Тогава Горна светва.

Пак през 20-те и 30-те години на двайсети век тук излизат периодични издания като „Светоброд”, „Бъдаще”, „Лебед”, „Лъч в тъмата”, „Свободна мисъл”, „Росица”, броеве от които могат да се видят на изложбата. Печата се общински вестник, има безплатен ежедневник, а Международният мострен панаир от 1925 г. издава свои информационни списания и каталози.

Как са изглеждали трите градски парка преди десетилетия, петте църкви на градчето, старата часовникова кула, от която пожарникари зорко са бдели дали отнякъде не се издига дим, показва юбилейната изложба.

Общински сметководни книги, както и една книжка за гласуване, с която горнооряховчани са упражнявали правото си на политически вот, са включени в експозицията.

Днешният ден на 140-годишния град пък е документиран не само от снимки, а и от... вкусни резенчета горнооряховски суджук. Но от тях имаше само на откриването...
Автор:
Светла Иванова
Публикация:
12.10.2010 г. 13:07
Посетено:
2306
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/10883-fotorazkaz-prevezhda-prez-istoriyata-na-gorna-oryahovitsa