След-и

Есенни бардове в Разград

Празник на поезията и музиката

Есенни бардове в Разград
Ясен Василев и Лили Друмева. Сн. Славимир Генчев


◊ СЪБИТИЕТО

На 1 октомври 2010 г. Разград бе домакин на поетично-музикален фестивал, организиран от Общинския културен център в града и неуморната му и всеотдайна ръководителка Надя Денева с подкрепата на община Разград в лицето на кмета Денчо Бояджиев и на Цветанка Бенонова - ръководителка на културния отдел, и на медийните партньори на проявата - "Дарик" и вестниците "Екип 7" и "Гледища днес".

За трети пореден път Разград показа, че в него живеят ценители на поезията и музиката (и то от всички поколения - направи впечатление присъствието на голям брой млади хора) и на това орфеевско съчетание - бардовската песен; но показа също, че въпреки икономическите и финансови проблеми общинското ръководство не измени на обещанието си "Есенни бардове" да влязат твърдо в културния календар на общината.

Разликата с двете предишни издания бе само в това, че фестивалът на изпятата поезия се проведе в един ден и че броят на изпълнителите бе само осем.

В "Есенни бардове" 2010 участваха Роси Рос, Лили Друмева, Живка и Иван Ненкови, Красимир Кунчев, Славимир Генчев,
Ивайло Диманов и Пламен Ставрев.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПРОЯВАТА

Час преди официалното откриване концерт на открито пред сградата ОКЦ изнесоха разградското трио "3 в 1" и дуетът Лили Друмева и Ясен Василев.

От 18 часа започна концертът във фоайето на ОКЦ. Водещ бе Ивайло Диманов, който представяше накратко отделните изпълнители. Изпълненията на участниците можеха да се наблюдават и на видеостена върху сградата на ОКЦ.

Красимир Кунчев от Червен бряг получи наградата на вестник "Екип 7" за най-свежарски бард. Призът е графика със символите на Разград.

Наградата на вестник "Гледища днес" получи Лили Друмева. С пожелание, когато пее на английски, да не забравя и българските песни, на Лили бе подарен сборникът "Български балади" от
Николай Кауфман.

По мнение на всички участници в този общ творчески процес - изпълнители и зрители, на 1 октомври вечерта във фоайето на ОКЦ почитателите на поезията и музиката дадоха и получиха много. И всички се разделиха още по-богати с онези (скъпо)ценности, които не се купуват.

Автор:
Славимир Генчев
Публикация:
03.10.2010 г. 13:22
Посетено:
1544
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/10820-esenni-bardove-v-razgrad