След-и

Нощ на литературни музеи

Форум на литературни музеи в Чирпан и Стара Загора

На 24 септември в къща музей ”Пейо К. Яворов” - Чирпан, главният уредник на музея Тодор Иванов откри вечерта със слово за музея, поезията и поетите.

Уредникът в музей „Гео Милев” - Стара Загора, Валя Сотирова, представи музея, поета Гео Милев и документален филм за него. След нея уредникът на музей „Димчо Дебелянов” - Копривщица, Дойчо Иванов,  презентира музея на Дебелянов, открои приятелството и близостта между Пейо, Димчо и Гео и показа документален филм за поета от Копривщица.

Компетентната и на високо ниво публика зададе интересни въпроси и се завърза оживена дискусия. На вечерта бе показан за първи път семейният печат на Лора Каравелова и Пейо, и негов портрет от правнучката му Василия Стоилова. Както и неговата пушка като войвода в Македония.

По-късно вечерта форумът се пренесе в Стара Загора - къща музей „Гео Милев”. Там вечерта бе открита от главния уредник на музея на Гео Милев, литератора
Георги Янев. Уредникът на дом музей „Пеньо Пенев” - Димитровград Живка Шишкова представи музея на П. Пенев, след което бе прожектиран документален филм за поета. И пред старозагорската публика уредниците на литературните музеи на Яворов, Дебелянов и Гео Милев говориха за своите патрони и представиха документални филми за тях.

Многобройната и много любознателна публика се включи активно в разговорите с любопитни и задълбочени въпроси. Дискусията преливаше между музейните литератори и присъстващите, и с умелото, компетентно и задълбочено направляване от Георги Янев се получи много ползотворен разговор за четиримата поети, взаимовръзките и приятелствата, поезията и живота. Разговорът между литераторите продължи до късно под лозницата в прекрасния двор с прочутия боб в гърне на Георги Янев, вино и други напитки от собственото му лозе.

*
А на другата сутрин, докато чаках на спирката в Чирпан автобуса за Пловдив, любезно бях поздравен от група младежи. На учудената ми физиономия в далечния град един от тях се представи: „Учител съм по литература в гимназията тук. Снощи бях на вечерта в музея. Беше чудесно и много ви благодаря за прекрасното преживяване!” Е – приятно става на душата човеку от таквиз слова...

*
А в Пловдив, „люлката” на нощта на музеите и галериите, програмата за шестата година вече бе изключително богата и в два дни. Чудесно, но като зрител и участник във всичките досегашни прояви, струва ми се, че бе несполучливо акцентът да е в петък, с най-мащабните и качествени програми. Докато съботата бе доста „постна”. Всички се радваме на успеха и разширяването на начинанието. Но мисля, че по-скоро петъкът трябва да е „подгряващ”, а кулминацията да е в събота. Когато ще могат да пристигнат и много повече гости. А на 25 септември сега, в събота, особено старият град, бе със затворени музеи и галерии и с пуст амфитеатър... Организаторите, както винаги, издадоха чудесен каталог и програма. Но и тази година са забравили да напишат годината до датите на проявата.

Автор:
Дойчо Иванов
Публикация:
29.09.2010 г. 16:50
Посетено:
1347
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/10794-nosht-na-literaturni-muzei