След-и

ВСУ "Черноризец Храбър" в Нощта на учените

Европа посрещна Нощта на учените

ВСУ "Черноризец Храбър" в Нощта на учените
Пърформанс „Заедно в търсене на красотата”


◊ СЪБИТИЕТО

Тази година традиционната Нощ на учените се проведе в цяла Европа на 24 септември. Варненският свободен университет „Черноризец Храбър” участва в петъчната вечер с две мероприятия, организирани от преподавателите доц. Савка Казаларска, д-р Капка Манасиева, д-р Диана Сотирова и гл. ас. Виктор Петков, преподаватели в специалност „Моден дизайн”. Пред ресторант „Кристал” на Фестивалния и конгресен център се проведе пърформанс „Заедно в търсене на красотата”. Студенти и дипломанти експериментираха върху манекени, моделирайки облекла от различни видове хартия. В този концептуален експеримент участваха и граждани, които проявиха желание и любопитство да работят в екип със студентите.


◊ ОЩЕ ОТ НОЩТА

Нощта на учените продължи с научно кафене в галерия „Арт Маркони”. Проф. Владимир Иванов изнесе лекция на тема „Рисунката в съвременното изкуство” и предизвика разговор-дискусия по следните въпроси: Омаловажава ли се значението на рисунката във визуалните изкуства? Форми като инсталацията, видеото и пърформансът правят ли рисунката излишна? Компютърът или рисунката? Проф. Иванов изказа мнение, че днес, в епохата на парадоксално съжителство на противоположни концепции, все по-чувствително присъствие на механизмите на пазара, бесен ритъм в развитието на технологиите и оттам на изразните средства на твореца, човекът все пак запазва всички шансове в сравнение със своето творение.

Темата „Музиката сред науките” бе представена от доц. д-р Константин Кукушев, който направи връзка на музиката с математиката, геометрията, астрономията, психологията, педагогиката, медицината, теологията и философията. Различни бяха направленията, с които присъстващите бяха запознати: от Питагор и неговата музикална система в Древна Гърция, през Йохан Кеплер и Harmonice mundi в Средновековието до изкуството на Майстора - Йохан Себастиан Бах през ХVІІІ век. ХІХ век беше илюстриран с връзката на философа
Фридрих Ницше и музиканта Рихард Вагнер, а ХХ век със симфоничната поема на Рихард Щраус по Фридрих Ницше „Тъй рече Заратустра”.

Срещата завърши с пожелание за нови подобни беседи-дискусии, необходими както за културното, така и за духовното израстване на младите хора у нас.


Автор:
26.09.2010 г. 16:51
Посетено: 1514
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/10760-vsu-chernorizets-hrabar-v-noshtta-na-uchenite