След-и

Модели позират сред творби в Русенска художествена галерия

Пърформанс "Диалози" събра приятели на изкуството

Модели позират сред творби в Русенска художествена галерия
Кънчо Кънев направи истинско арт шоу


◊ СЪБИТИЕТО

Пърформанс под наслов „Диалози” организира Художествена галерия в Русе на 1 септември. Инициаторите си поставиха две нелеки, но изпълними задачи.

Първата, нестандартно да закрият изложбата „Пътуване до остров Киферу - Еротичното в творбите на художници от фонда на Русенската художествена галерия...”, която бе открита на 5 юли. Тогава изкуствоведът Елена Великова представи пред русенци копия на класически творби, както и на емблематични имена за града ни, вдъхновявали се от женската красота.

Втората задача бе да се съберат средства за подпомагане дейността на Художествена галерия в града, която бе сериозен зов за помощ към почитателите на изобразителното изкуство.


◊ ПОВЕЧЕ

Пърформансът се оказа отново успешен опит на галерията да приобщи съмишленици и приятели. Красиви модели позираха сред картини и скулптури в артистичното пространство. Те си избраха кътчета със скулптура на Никола Терзиев-Желязото, пластика на Борис Караджа, както и пред платната на класиците. Фотографи и художници се надпреварваха да увековечат интересните моменти от вечерта. Организаторите заложиха на женската красота и младост, а моделите позираха сред любимите си произведения. Още нещо, което трябва да се подчертае, красивите русенки участваха на добра воля и в името на каузата.

Сред художниците, изявили желание да участват, бяха Георги Пасев, Красимира Кирилова, Николай Бузов, Виолета Радкова.

Кънчо Кънев, известен русенски творец, който живее в Холандия, успя да направи подобаващо шоу за присъстващите и подреди своите акварелни интерпретации върху пода на галерията. Видимо той се вдъхнови от идеята, че и в родния му град могат да се случват подобни празници на душата. Със същия хъс се включи и художникът Димитър Стерев, който не остана безразличен пред женската красота. Сред публиката в галерията присъстваха и творците Владимир Ангелов, Людмила Иринова, Василка Монева, скулпторката Маргарита Пуева, пристигнала от Германия. Всички те следяха и подкрепяха изявите на колегите си.

За жалост, изкуството отново остана в тесния кръг от почитатели, приятели и познавачи. Дори и красотата на моделите Йоана Атанасова и Тоника Николова от модна агенция „SH 1” не събуди любопитството на по-голям кръг от посетители. 

Пърформансът се реализира със съдействието на модна агенция „SH 1” и подкрепата на Общински младежки дом – Русе.

Автор:
Лилия Рачева
Публикация:
07.09.2010 г. 16:30
Посетено:
1893
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/10637-modeli-pozirat-sred-tvorbi-v-rusenska-hudozhestvena-galeriya