След-и

Юбилеен концерт вместо фестивал, но с фестивална атмосфера

Десето юбилейно издание на Бардфест Ловеч - 2010

Юбилеен концерт вместо фестивал, но с фестивална атмосфера


Десетото юбилейно издание на Бардфест Ловеч - 2010, състояло се на 3 септември, протече по различен от досегашните фестивали начин - като юбилеен концерт на лауреатите на проявата през годините, носители на наградите на Община Ловеч и на Министерството на културата, на приза от конкурса „Песента на моята любов” и на наградата на името на Владимир Левков.

Въпреки „стеснения” си формат, проявата по наложила се традиция предизвика голям интерес сред ловешката общественост, свидетелство за което бе не само пълният салон на Ловчанското читалище „Наука”, но и публикациите и предаванията в местните и регионалните медии.

За десети пореден път водещи бяха актьорите от Ловешкия драматичен театър Юлиана Близнакова и Стоян Георгиев, които заедно с тонрежисьора Виктор Цанков, озвучавал перфектно всички досегашни фестивали, създаваха и създават „съпътстващите” проявата качествени условия и предразполагат участниците за пълноценна творческа изява.

От встъпителните думи на водещите стана ясно, че досега в Бардфест Ловеч участие са взели повече от 400 участници от България, Румъния, Молдова, Русия.

С традиционните вече фестивали на поетите с китара Ловеч продължава достойно музикалните си традиции, каза при откриването кметът на града Минчо Казанджиев. Той припомни, че на първия Бардфест е имало 28 поети с китара и всяка следваща година в Ловеч са идвали все повече, защото през тези години се е раждало приятелство. Това е и емблемата на ловешкия фестивал - приятелството. Не случайно мото на фестивалите през годините е „Събрахме се за цял живот".

Г-н Казанджиев връчи лично Почетен знак на град Ловеч на барда Милен Тотев за принос в популяризиране на движението на бардовете и превръщането на Ловеч в една от културните столици на поетите с китара, както и за това, че активно участва и в организацията на проявата. Милен Тотев благодари за високото отличие и заяви, че „почетният знак на град Ловеч много сериозно ме задължава да продължавам активно да работя за престижа на града и за продължаването на Бардфест Ловеч в познатия му фестивален формат.

В концерта участваха Красимир Първанов, Пламен Сивов, Огнян Желев, Милен Тотев, Татяна Йотова, Красимир Йорданов, Славимир Генчев и Тодор Янкулов в дует със Зорница Попова.

В края на двучасовия концерт, изслушан със затаен дъх от публиката, бардовете изпълниха заедно песен на Маргарита Друмева от Силистра.
Автор:
Славимир Генчев
Публикация:
04.09.2010 г. 22:32
Посетено:
1756
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/10631-yubileen-kontsert-vmesto-festival-no-s-festivalna-atmosfera