След-и

Димитър Милов - новият носител на Националната литературна награда „Димчо Дебелянов”

Димчови поетични празници 2010. "В тихия двор с белоцветните вишни..."

Димитър Милов - новият носител на Националната литературна награда „Димчо Дебелянов”


◊ СЪБИТИЕТО

Поетична вечер „Аз умирам и светло се раждам...”
14 август 2010 г.

. 100 години от публикуването на „Черна песен”
. 100 години от излизането на първата „Антология на българската поезия от Вазова насам”, съставена от Димитър Подвързачов и
Димчо Дебелянов 

С поклонение на гроба на поета на 14 август започнаха традиционните Димчови поетични празници в Копривщица. За нежния лирик и неговата изповедна поезия говори
Ивайло Диманов, носител на Националната литературна награда "Димчо Дебелянов" за 2009 година. С цветя и минута мълчание бе почетена паметта на поета.
          
В галерията „Палавееви къщи” бе открита изложба за живота и делото на поета Пеньо Пенев, осъществена от Историческия музей в Димитровград и дома музей на твореца. Експозицията бе представена от уредника на музея Живка Шишкова.
          
Поетичната вечер продължи в бащината къща. Тя бе открита от директора на Дирекцията на музеите - Копривщица, Искра Шипева. Празникът продължи с премиери на поетесите Даниела Йорданова от Севлиево и Дарина Гечева от Панагюрище. Актьорът Георги Гайтаников разчувства публиката, изпълнила бащиния двор на поета, с рецитал по стихове на Димчо.
          
Романтичната атмосфера бе обогатена и с изпълненията на поетите и бардовете
Маргарита Петкова, Бойко Георгиев, Камелия Кондова, Атанас Капралов, Екатерина Ослекова, Славимир Генчев, Димитър Стефанов, Мина Карагьозова, Христо Крапер, Иван Есенски, Димитър Милов, Таньо Клисуров, Георги Н. Киров.
          

◊ НАГРАДАТА "ДИМЧО ДЕБЕЛЯНОВ"

Журито за Димчовата награда тази година бе в състав: д-р
Ивайло Христов - председател, и членове - Маргарита Петкова, Искра Шипева, Георги Н. Киров, Славимир Генчев, Атанас Капралов, Ивайло Диманов и Дойчо Иванов.

Номинирани бяха поетите Александър Томов, Димитър Милов, Иван Есенски, Камелия Кондова и Таньо Клисуров. Номинираните представиха свои стихове, а Георги Н. Киров и Ивайло Христов им направиха кратко литературоведско представяне.
           
Заместник-кметът на Копривщица Радка Скендерова обяви единодушното решение на журито Националната литературна награда "Димчо Дебелянов" за 2010 година да бъде присъдена на Димитър Милов и му връчи наградата. Лауреатът, трогнат и много развълнуван, благодари за признанието и изпълни свои стихове.
          

◊ ОЩЕ

Предвид предстоящата 125-годишнина на Димчо Дебелянов през 2012 година поетът Георги Киров отново лансира идеята за учредяване на световна литературна награда на името на Дебелянов. Основание за това дават съвършенството на творбите му, които нямат равни на себе си, а той е един от малцината световни поети, които виртуозно претворяват в невероятни строфи вечните думи и най-съкровените човешки чувства. Така Димчо заема почетно и високо място в световното културно пространство и отново, и отново доказва с вечното си творчество, че в началото на ХХ век България далеч е изпреварила в поезията много страни и школи.
          
Идеята бе приета с интерес и ангажираност от литераторите, като бе споделено, че чрез Дебелянов България може да покаже отново на света позабравеното и непризнавано свое уникално културно наследство, което е достойно за световната културна съкровищница. Предстои конкретна работа за осъществяване на хубавия замисъл.

Автор: Дойчо Иванов
17.08.2010 г. 08:26
Посетено: 3549
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/10568-dimitar-milov-noviyat-nositel-na-natsionalnata-literaturna-nagrada-dimcho-debelyanov