След-и

Руският художник Виктор Донской в Сливен

Изложба литографии

◊ СЪБИТИЕТО

В сливенската галерия „Май” гостува със своя изложба от литографии воронежкият художник Виктор Донской. Експозицията бе открита от директорката на Художествената галерия „Димитър Добрович” Даниела Ненчева.

Художникът Виктор Донской гостува за втори път в „града на войводите”, като през 2002 година, с представянето на своя самостоятелна изложба, дари 7 творби на сливенската галерия.


◊ ЗА ИЗЛОЖБАТА И ХУДОЖНИКА

Настоящата сбирка включва 14 литографии от цикъла „Купа сено” (онасловен по едноименната картина) и откупен от Третяковската галерия в Москва през 1980 година. От произведенията на живеещия и творящ във Воронеж художник (място на границата на Русия с Украйна), се усещат руският дух и реалии: природата, къщите, селските хора с изразителните им лица, техните обреди и обичаи - сякаш оживяват зарисовки и щрихи от книгите на Гогол „Вечери от селцето край Диканка” и „Мъртви души”. Погледът на Донской надмогва „буквализма на отпечатъка” и облъхва човека и проявите му с поетичен трептеж, добродушие и всеопрощаваща любов, не спестил обаче самоиронията и наченките на сатиричен щрих, по признанието на художника в разговор с него.

Той подчерта пред присъстващите, че литографията е трудно изкуство, изискващо освен специфичните умения - и подходяща „творческа база”, поради което малцина се захващат с него. (Действително, литографии създават световноизвестни живописци като Едвард Мунк, Тулуз-Лотрек, Пабло Пикасо, Хуан Миро, Салвадор Дали и др. У нас основите й в миналото се свързват с творческите усилия на Николай Павлович и Георги Данчов-Зографина, с влиянието на първия върху литографското изкуство на полския художник Хенрих Дембицки, сътрудничил на Ботевия печат, а в наше време – с литографиите на изтъкнатите ни живописци Александър Поплилов, Димитър Киров, Златка Дъбова, Димо Колибаров и др.)

Интересите на гостуващия в Сливен Виктор Донской са главно в сферата на живописта и графиката. Членува в Съюза на художниците на Русия. Присъждана му е „Националната награда в областта на съвременното изобразително и декоративно изкуство на Русия”. Световната енциклопедия на изтъкнатите артисти през последните 500 години включи през 2001 година статия и за творчеството на воронежкия живописец. Държавни музеи и частни колекционери от Русия, Германия, Италия, Канада, България, САЩ, Испания и Франция са откупили негови картини за сбирките си.
Автор:
Иванка Денева
Публикация:
15.07.2010 г. 00:16
Посетено:
1569
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/10458-ruskiyat-hudozhnik-viktor-donskoy-v-sliven