След-и

Юбилей на Атанас Славов в Сливен

80 години от рождението на писателя


В камерната зала на Драматичния театър „Стефан Киров” бе отбелязана тържествено 80-тата годишнина на писателя, публициста и изследователя Атанас Славов.

Проявата бе организирана в родния му град от Община Сливен и Регионалната библиотека „Сава Доброплодни” в присъствието на творци, библиотечни работници, журналисти и много граждани. „Творчески десант” на писатели от Ямбол - приятели на юбиляря, съпричасти сливенци с оценките и впечатленията от богатото му творчество. Вечерта бе водена от Христо Карастоянов, а за мястото на автора в различните направления и жанрове на литературата и културата (белетристика, книги по семиотика и  проблеми на изкуството, мемоари, есета, преводи, сценарии за късометражни и пълнометражни филми и др.) говори критикът Димитър Бечев, който завладя присъстващите със задълбочените си оценки и аналитично слово. Свои впечатления от общуването, личността на писателя и за негови книги сподели и Любомир Котев, който определени автора „не толкова като писател, а интелектуалец и мислител, който с книгите си допринася за изграждане на българския характер”. С чувство за хумор Котев изрази твърдението, „че Славов е от авторите, които имат повече почитатели, колкото читатели”.
           
В присъщия си стил и със завладяваща самоирония,  Атанас Славов прочете своята драматична – в житейски и творчески план, „автобиография”. Тя впечатлява с  връзките на рода с движения и личности от националната история и култура, и с дисидентското му минало, с процеса по създаване на определящи  творчеството му  книги (монографии за Теодосий Търновски, Григорий Цамблак и Патриарх Евтимий,  „Светската биография на учителя Дънов”, „Въведение в пропедевтиката”, „Гневът на мачките” и др.), в утвърждаването и работата в Америка и в световни медии („Свободна Европа”, „Би Би Си”, „Гласът на Америка” и др.). „В творчеството си авторът търси отговори на въпроса дали сме народ от нихилисти и липсва ли ни усетът за хармония”, каза Д. Бечев, подчертавайки мъдростта на творец, който „изпитва любопитство и изследва „неосветените дворове” на душевното съзнание” - с умение  да си служи с „неординерни думи”, в същността си на писател и учен.
           
Прозвучаха откъси от писма на Богомил Райнов, на Валери Петров и Йордан Ефтимов до юбиляря, които разкриват оценките им за отделни книги и творчеството на Ат. Славов. Той получи „почетния знак” на Община Сливен и поздравителен адрес, подписан от зам. кмета по културата и вероизповеданията Радост Костова, в който бе подчертана благодарността към „човека, нескъсал пъпната си връв с родния град”, както и „ролята му за преноса във времето на морални и естетически ценности”. Поздравления към автора бяха поднесени и от общинския съвет в града на Сините скали, от екипа на РБ „Сава Доброплодни”, от   Дружеството на писателите в Ямбол, от ЕТ „Кръстанка Шаклиян”, пластика с „паче перо” от скулптора Николай Султанов, лампа за подгряване на восък за печати от собственика на частния музей в града Ст. Тенев и др.
           
Атанас Славов е почетен гражданин на Сливен, носител  на орден „Стара планина” - Първа степен, и на литературната награда на името на Добри Чинтулов. Той отговори с думи на благодарност към организаторите,  гостите от Ямбол и присъстващите граждани.

                                         
Автор: Иванка Денева
15.06.2010 г. 14:46
Посетено: 1528
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/10265-yubiley-na-atanas-slavov-v-sliven