След-и

Творческа среща с талантливия таврийски българин Владимир Калоянов

Поетът-историк се радва на своите приятели и читатели


◊ СЪБИТИЕТО

В Зеления салон на Федерацията за приятелство с Русия и страните от ОНД (София) се състоя среща с талантливия българин от Запорожието на Украйна, поета-историк Владимир Калоянов.

Срещата бе организирана от Културно-просветното дружество за връзки с бесарабските и таврийски българи "Родолюбец", София.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА СРЕЩАТА

Откри я проф. Елена Огнянова, писател, фолклорист и етнограф. Тя изтъкна литературния талант и научно-изследователските достижения на д-р Вл. Калоянов. И сподели също, че творците на словото извън границите на България заслужават повече внимание и уважение сред нашите интелектуалци и особено сред читаещата публика.

Историкът от Института по история при БАН д-р Благовест Нягулов поздрави колегата си Калоянов с поредния му литературен успех - книгата с разкази и приказки "Чудното сърце" и му пожела нови постижения и в науката.

„Чудното сърце” е втората книга за деца на Владимир Калоянов, който е член на Съюза на българските писатели. Сборникът е издаден със средствата на Държавната агенция за българите в чужбина в рамките на Програмата за финансиране и издаване на български автори от чужбина. Книгата „Чудното сърце” съдържа разкази и кратки български народни приказки. Написана за деца, тя в същото време връща и възрастния читател към детството, към онези изначални неща, които формират детската чувствителност, първите усещания за обич и привързаност.

Добри думи по адрес на Владимир каза и землякът му поетът-софиянец Георги Журков, който още през 40-те години на ХХ век се е преселил от Таврия в България. Това е станало благодарение на усилията на още един талантлив таврийски българин писателя-общественик Мишо Хаджийски. Г-н Журков подкрепи проф. Огнянова и други изказали се на срещата, че талантливият човек винаги трябва да си пробива път, какъвто е и случаят с Вл. Калоянов. Но по-голям резултат ще има, ако той бива подпомогнат със слово и дело, допълни Г. Журков.

Поетично бе словото на народната певица Любка Рондова, която подчерта, че Владимир Калоянов има тънък усет към красотата, който така чувствително личи в неговата поезия. Както и това, че като човек и поет Владимир умее да се радва на всеки земен човешки миг, на всичко живо и красиво около нас, каза още известната и любима на публиката певица.

Поетесата Зденка Тодорова от Западните покрайнини, която познава от много години Вл. Калоянов и други поети и писатели от Молдова и Украйна, пожела подобни срещи да има повече, защото, по думите й, ние, творците, независимо къде живеем, сме от една кръвна група, а може би и с еднаква историческа съдба.

Изказвания на тази среща направиха също проф. Иваничка Георгиева, писател и етнограф, и Иво Андровски, поет и историк, който прочете любими му стихотворения от творчеството на Вл. Калоянов.

Димитър Боримечков
в словото си за своя приятел и събрат по перо Владимир Калоянов каза, че той е единственият от тази плеяда поети и писатели, който има литературно образование - завършил е Литературния институт "Максим Горки" в Москва през 1981 година. Както и че е единственият с титлата доктор - доктор по история. Затова "той е най-добрият поет сред историците и най-добрият историк сред поетите".

В края на срещата развълнуваният Калоянов благодари на всички, дошли в жежката юнска вечер да чуят поетично слово, да научат нещо повече за историята на таврийските българи, както и да пообщуват помежду си, защото общението, според него, е най-голямото богатство.

Автор:
Димитър Боримечков
Публикация:
14.06.2010 г. 18:45
Посетено:
1850
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/10263-tvorcheska-sreshta-s-talantliviya-tavriyski-balgarin-vladimir-kaloyanov