След-и

Слуховете за смъртта на поезията са преувеличени

Антология "Лирика 2010" - десето юбилейно издание на НДК

Слуховете за смъртта на поезията са преувеличени
Отляво надясно: Георги Константинов, Надя Попова, Недялко Славов, Едвин Сугарев и Михаил Неделчев. Сн. Славимир Генчев


◊ СЪБИТИЕТО

На 3 юни вечерта в зала №7 на Националния дворец на културата в София в рамките на Салона на изкуствата бе представена антологията "Лирика 2010" (фестивал на поезията). Изданието на НДК е юбилейно, десето по ред, с редактори Едвин Сугарев и Недялко Славов, който е автор и на предговора. В представянето участваха петима от съставителите: Георги Константинов (сп. "Пламък"), Михаил Неделчев (сп. "Демократически преглед"), Надя Попова (в. "Словото днес"), Едвин Сугарев ("Литературен вестник") и Недялко Славов (сп. "Страница").

Вечерта бе открита с изпълнение на пиано от 8-годишния Марио, който по-късно - на подходящо място, за да не натежи словесната част - много вдъхновено изпълни песента "Хубава си, моя горо", за което бе възнаграден с бурни аплодисменти.

Водещият Недялко Славов каза няколко думи за организационната, "кухненска" част от работата върху антологията, продължила няколко месеца.

Новото в тазгодишния сборник е това, че изборът на автори и творби е бил не само измежду публикации в периодични литературни издания (т.е. на хартиен носител), а и в литературни сайтове като "Литернет", "Литературен клуб", "Пъблик-Репъблик", "Кръстопът" и др. Недялко Славов прочете и част от предговора си към антологията.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПРЕДСТАВЯНЕТО

Едвин Сугарев изтъкна включването и на интернет изданията като възможност за по-богато и разнообразно представяне на съвременната българска поезия (в сборника са включени стихотворения от 141 автори). Също така е отредено място и на съвсем нови, още неизвестни имена на млади поети. (Впрочем, за разлика от предишни представяния, този път в залата присъстваха и много млади хора, което достатъчно красноречиво показва, че слуховете за смъртта на поезията са силно преувеличени ;)))

Надя Попова, която е участник в съставителството на антологията от 6-7 години, сподели, че винаги при подбора на авторите и стихотворенията съставителите са се водели от художествено-литературни съображения, без да робуват на авторитети или на приятелски отношения. Тя обяви, че на 22 юни в зала №10 на НДК ще се състои благотворителна литературно-музикална вечер за поетесата Калина Ковачева, която има проблеми със здавословното си състояние.

Георги Константинов също подчерта, че изборът между близо 500 стихотворения и разширяването на кръга на изданията, от които е правен подборът, са дали положителен резултат и сега до имена на живи класици като Валери Петров могат да се срещнат имена на съвсем непознати млади автори.

Михаил Неделчев припомни, че тази година се навършва точно един век от излизането на първата българска поетична антология, съставена от Димитър Подвързвачов и Димчо Дебелянов. Той не пропусна да разкаже поучителния "епизод" с категоричния отказ на бъдещия класик Дебелянов да бъде включен в антологията. Димчо не бил послушан от Подвързачов, който успял да се наложи над младия си приятел. Затова в антологията от 1910 г. е представен и Димчо, който, както е известно, не успява приживе да издаде своя стихосбирка, а днес е един от любимите на всички поколения поет. Неделчев изрази увереност, че сред младите автори, включени в "Лирика 2010", може би има някой или някои, които ще се превърнат в бъдещи класици и ще привличат вниманието на бъдещите литературни историци по същия начин.

След изпълнението на Марио неколцина от поетите, включенив в сборника, прочетоха свои стихове. Сред тях бяха Бина Калс, Роза Боянова, Петър Чухов, Иван Христов, Михаил Тошков, Андриана Спасова, Детелин Вълков и други.

За мен също бе удоволствие да открия в антологията автори като Дора Господинова, Яна Кременска, Станислава Станоева, Лора Скорчева, Румяна Райкова, много от които познавам преди всичко от литературните сайтове. Затова приветствам "надникването" на съставителите на ежегодната антология на НДК "Лирика" в "интернет поезията", тъй като и моето стихотворение "Чашата на Сократ" е взето именно от такъв сайт - Литернет.

Поздравления за включените в антологията поети и попътен вятър на наистина представителния сборник!
Автор:
Славимир Генчев
Публикация:
04.06.2010 г. 13:14
Етикети:
Посетено:
1664
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/10152-sluhovete-za-smartta-na-poeziyata-sa-preuvelicheni