След-и

Поетична вечер в Мюнхен с поетесата Мая Дългъчева

По повод честването на празника на славянската писменост и култура

Поетична вечер в Мюнхен с поетесата Мая Дългъчева


◊ СЪБИТИЕТО

Генералното консулство на РБ в Мюнхен беше домакин на поетична вечер с творчеството на Мая Дългъчева за възрастни.
 
Вечерта започна с мил детски рецитал на стихчетата на Мая Дългъчева за малки читатели. За гостите от Генералното ни консулство в Мюнхен и от дружество Българско училище в Мюнхен „Паисий Хилендарски” поетесата прочете откъси от стихосбирката си „
Друга приказка”, стихове от предстоящата да излезе от печат стихосбирка „Девети дом” и непубликувани свои приказки за възрастни.

Със сърдечни думи и благодарствен букет Генералният консул г-н Атанас Кръстин и консул г-жа Теофана Крайнина поздравиха писателката за това, че ни е подарила вечер, изпълнена с невероятното усещане за въздействаща топлота, за изключително красивия ритъм в поезията й, за напомнянето колко вълшебно непринудено всъщност може да звучи нашият български език. Взаимствайки строфа от нейн стих, публиката изказа признанието си: „Мая, това е хубаво”. Поетичната вечер продължи с раздаване на автографи и чаша вино.

Събитието бе организирано в рамките на гостуването на Мая Дългъчева по покана на Българско училище в Мюнхен „П. Хилендарски”. На 22.05. тя се срещна с децата от училището за литературно четене.


◊ ВИЗИТКА

Мая Дългъчева е автор на детски приказки и пиеси, на стихосбирките за възрастни „Семки от ябълката” и „Друга приказка”, преведена на руски и сръбски език (2007). Предстои издаването на новата й поетична книга "Девети дом". Стиховете й са преведени на английски, руски, сръбски, румънски.

Редактор и автор на художествените текстове в поредицата издания за предучилищна възраст "Първите седем", редактор на рубриката "Детски кът" в LiterNet, която печели специалната награда на Националния литературен конкурс "Стоян Дринов" (2004). Носител на Специалната награда за поезия в конкурса “Златен ланец” на в. “Труд” (2005), наградата "Златен век" (2006) на Министерство на културата, Националната награда "Константин Константинов" в категория "Автор" (2009), Наградата на СБП за детска литература (2009), Приз “Europe in a fаiry tale” за детска приказка. Има публикации в национални и чуждестранни литературни издания.

Автор:
Светлана Кампс
Публикация:
28.05.2010 г. 17:03
Посетено:
3044
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/10089-poetichna-vecher-v-myunhen-s-poetesata-maya-dalgacheva