След-и

XIV Международен детски фолклорен танцов фестивал в Сливен

21-26 май 2010 - уважение, гостоприемство,творчество

За пореден път градът под Сините камъни стана притегателно място - чрез магията на танца и фолклорните ритми - за детското творчество и “приятелството без граници”. Проявата се проведе под патронажа на Министерството на културата и бе организирана от община Сливен, инспектората към Министерството на образованието, младежта и науката, общинския детски комплекс и фирма „Белите кайнаци”. Сред членовете на Международната организация по танц към ЮНЕСКО (CID) е вписан и фестивалът в Сливен, на чиято сцена вече са показвали традициите на своите страни и танцовите си възможности повече от 60 формации от 23 държави на Европа и Азия. Респектиращо е и българското участие  - с включилите се повече от 20 детски танцови състава, като десет са от града-домакин. (Някои от тях, напр. детският танцов ансамбъл „Тракийче” при Детския комплекс в Сливен, са записали участие в повече от 35 международни фестивала.)
             
В двуезичната празнична програма кметът на града Йордан Лечков е изписал думи на „уважение към таланта и всеотдайността на деца и ръководители”, допълвайки: „Международният детски фолклорен танцов фестивал „Приятелство без граници” е нашият начин да възпитаме децата на Сливен в дух на мир, сътрудничество и толерантност към другите народи”. Представителни групи на гостите бяха приети от ръководители на Oбщината и областната администрация, където получиха сувенири за спомен от културните забележителности в „града на войводите” и подариха свои. При откриването децата получиха окриление за творчеството си и от думите на зам.-кмета по културата и вероизповеданията Радост Костова: „Вярвам, че нашият фестивал ще бъде за вас сцената, където ще разкриете своя талант, ще намерите стимул за творческо развитие и много приятели!”
             
В атмосферата на другарство в дните на културното събитие, сбрало любовта към фолклора на деца от десет страни (Финландия, Германия, Литва, Грузия, Молдова, Босна и Херцеговина, Словения, Турция, Румъния и Украйна), малките гости и домакините от училищата на Сливен показваха уменията си в танцувалното изкуство, а ръководителите им обменяха опита си по хореография. В придобилото вече сливенски патент „училище по танци”, в училищата с хореографски профил на паралелките и състави по танци (I СОУ, VII ОУ, XI СОУ, XII ОУ, читалище „Х. Димитър”), гостуващите детски фолклорни формации бяха приети радушно от учебните заведения, където разучаваха български танци и показваха танцувалното фолклорно наследство на своите страни. Второ основно училище „Христо Ботев” осъществи цялостното домакинство на XIV Международен детски фолклорен танцов фестивал. От официалната церемония по откриването, състоялите се гостувания в селищата на Oбщината, по училища, при възрастните хора в Старческия дом и в двора на РБ „Сава Доброплодни” – до заключителния концерт на съставите в Драматичния театър, Сливен се превърна в многолика сцена на творчеството и ритмите, в които ликуваха всеотдайните на творчеството детски сърца. Площад „Хаджи Димитър” многократно привлече гражданите на най-веселата и пъстра сцена, огряна от лицата на подрастващите. Там, на празника на славянските букви и на българската култура - 24 май, в празничното шествие на гражданите вляха своето пъстроцветие и „Поздрав от приятели” и гостите на фестивала. Празничен концерт под същия наслов се състоя и пред Военния клуб в града. В този ден за малките участници се състоя и „фолк-хепънинг” на Сливенските минерални бани, а вечерта за тях представи своя програма танцовият ансамбъл „Браво”.
             
И тазгодишното издание на Международния танцов фестивал в Сливен (21-26 май) реализира призванието си да съзижда духовните мостове между младите поколения на народите, разкривайки ценността на уважението, гостоприемството и творчеството.
             
В срок до 15 декември 2010 година организаторите на проявата приемат заявките за участие на желаещите колективи във фестивала през 2011 година, които предварително могат да се запознаят с условията и статута му.

Автор: Иванка Денева
27.05.2010 г. 21:31
Посетено: 1599
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/10084-xiv-mezhdunaroden-detski-folkloren-tantsov-festival-v-sliven